Međunarodne organizacije Jevreja: Protiv smo ovoga što Izrael radi Palestincima

2
AA
Međunarodne organizacije Jevreja: Protiv smo ovoga što Izrael radi Palestincima
EPA / Izrael

Rabin Dovid Feldman, portparol Međunarodne organizacije Jevreja protiv cionizma, poznate i kao Neturei Karta, posljednje izraelske napade u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) opisao je kao "neprihvatljivo sulude postupke".

Feldman je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o tenzijama koje su uslijedile nakon što su izraelske vlasti pokušale deložirati Palestince iz četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu kao i o samom korijenu čitavog problema.

Odmah na početku je kazao da izraelske provokacije protiv Palestinaca nisu ništa novo jer su se i ranije mnogo puta dešavale.

"Nažalost, ovo je taj isti obrazac i vrlo je sličan događajima koji traju već 70 godina. Nikoga ne bi trebali iznenaditi takvi neprihvatljivo suludi postupci", kazao je Feldman.

Objasnio je da je uzrok ili korijen cijelog problema cionistički pokret, koji je uspostavio državu Izrael koju pravi Jevreji koji vjeruju u Toru, svetu knjigu jevreja, nikako ne prihvataju.

"Ovaj cionistički pokret ne priznaje ništa što je bilo prije njih. Zato se i događa sve ovo. Zbog toga se u Sheikh Jarrahu događaju ove tužne scene gdje žele protjerati ljude iz njihovih domova. Isto se dogodilo i u prošlosti kada su rušili domove palestinskog naroda. Sve to ponovo viđamo. Kao da palestinski narod nikada nije ni postojao, kao da uopšte ne postoji", rekao je Feldman.

Cionističkom pokretu potreban rat

Feldman je kazao da se ovakvi i slični sukobi mogu očekivati ukoliko se pogleda na same temelje osnivanja Izraela.

"Nažalost, već decenijama vidimo da izraelski cionistički pokret traži da ih neko napada kako bi opravdao svoj rat protiv palestinskog naroda. Nije ni čudno zašto su izazvali incidente u Sheikh Jarrahu koji su doveli do reakcije Palestinaca. Jedino objašnjenje koje mogu dati je da cionističkom pokretu treba rat. Treba im rat da bi postojali i stekli simpatije jevrejskog naroda. Treba im rat da bi mogli reći Židovima 'gledajte, u opasnosti smo, Palestinci su nam prijetnja'".

Naglasio je da je svakako krajnje pogrešno sve ono što je do sada kroz historiju učinjeno palestinskom narodu.

"Moramo doći do korijena ovog pitanja. Potrebni su nam popravljanje i ispravljanje svih dosadašnjih grešaka. Nažalost, ukoliko se ovo ne ispravi i greške ne identifikuju, nažalost nećemo nigdje stići", rekao je Feldman.

Protiv svega što cionizam zagovara

Istakavši da bi, kako nalaže i judaizam u koji vjeruje, svi ovi napadi trebali odmah prestati, Feldman je još kazao da američki političari koji su digli glas protiv nasilja posljednjih nekoliko dana zaslužuju riječi hvale.

"Ovo je izvrsno, ali potičem ljude da urade mnogo više nego što je već urađeno. Ovo je lijep korak u pravom smjeru, ali moramo biti načisto s tim. Ovo nije samo slučaj Sheikh Jarrah ili nekoliko događaja, ovo je cijeli projekat kojim se vrši pritisak na čitav jedan narod", rekao je Feldman.

Kako je kazao, u svijetu ali i na okupiranim palestinskim teritorijama postoje mnogi Jevreji koji su izuzetno ljuti zbog svih ovih dešavanja.

"Religiozni Jevreji u svijetu koji su protiv cionizma, uključujući i one u okupiranoj Palestini, nisu samo protiv pokreta ekstremnih doseljenika, mi smo protiv svake okupacije i svega što zagovara cionizam. To je protivno našoj religiji, pravdi, međunarodnom pravu, čovječanstvu. To je protivno interesima palestinskog naroda i interesima jevrejskog naroda širom svijeta", kazao je Feldman.

Naši se glasovi ignorišu

Poručio je također da će učestvovati na raznim protestima koji će se ove sedmice održati u New Yorku i Washingtonu protiv izraelskog nasilja i pritisaka nad Palestincima.

"Učinit ćemo sve što možemo da podržimo potlačeni narod Palestine i da zaustavimo okupaciju. Spremni smo barem da ljude informišemo kako bi shvatili šta se događa te da to nije ispravno", rekao je Feldman.

Istakao je također da proizraelske snage pokušavaju na svaki način spriječiti i suzbiti sve drugačije glasove i zatvoriti njihove naloge na društvenim mrežama.

"To se stalno događa, naši se glasovi ignorišu i sistematski smo cenzurisani u glavnim medijima. Navikli smo na to već decenijama", kazao je Feldman.

Istakao je također da kritikovanje Izraela i njegove politike nije "antisemitizam".

"Ponosni smo što možemo kazati da kritikujemo Izrael zbog kršenja i narušavanja svih oblika pravde", kazao je Feldman za AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije