Teška noć za Palestince: Više od 20 preminulih, na stotine ranjenih...

1
Radiosarajevo.ba
Teška noć za Palestince: Više od 20 preminulih, na stotine ranjenih...
EPA / Izraelski napad na Pojas Gaze

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je bilans smrtno stradalih u izraelskim napadima na Gazu povećan na najmanje 24, dok su povrijeđene 103 osobe.

Izraelska vojska potvrdila je da je napad izvela protiv naoružanih skupina u Gazi i napadača nakon što su palestinski militanti, prema riječima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prešli “crvenu liniju”, ispaljujući rakete na područje Jeruzalema, javlja BBC.

Odgovornost za raketne napade preuzeo je Hamas i manja militantna skupina Islamski džihad.

Više stotine Palestinaca povrijeđeno je u ponedjeljak u novim sukobima s izraelskom policijom na Platou džamije Al-Aksa u istočnom Jeruzalemu.

Do novih sukoba došlo je na Dan Jeruzalema kojim se po hebrejskom kalendaru slavi izraelsko osvajanje Starog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Tenzije proteklih sedmica nastale su i zbog prijetnji palestinskim porodicama u četvrti Šeik Džarah u istočnom Jeruzalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

U ponedjeljak navečer u Istanbulu je uprkos lockdownu održan protest, a prosvjednici su, uključujući Sirijce i Palestince, nosili palestinske zastave i uzvikivali “Turski vojnici u Gazu” te “Dolje Izrael, dolje Amerika”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan o rastućem nasilju razgovarao je sa srednjoistočnim liderima. Prema saopćenju iz Erdgonova ureda, jordanskom kralju Abdullahu turski je predsjednik rekao da su neljudski napadi protiv Palestinaca bili usmjereni na sve muslimane te dodao da bi Turska i Jordan trebali raditi zajedno kako bi zaustavili te napade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije