"Predstavnici muslimanskih naroda osuđuju postupke Izraela u džamiji Al-Aksa"

7
Fena
"Predstavnici muslimanskih naroda osuđuju postupke Izraela u džamiji Al-Aksa"
Foto: EPA-EFE / Članovi OIC-a u decembru 2019.

Skup predstavnika muslimanskih naroda osudio je postupke Izraela u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, jednom od najsvetijih mjesta u islamu.

Hitni sastanak Organizacije za islamsku saradnju sa 57 članova održan je u utorak u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, kako bi predstavio jedinstveni odgovor muslimanskog svijeta na sve veće tenzije između Izraela i Palestinaca i najnovije nasilne konfrontacije u Jerusalemu.

U saopćenju, sastanak je osudio izraelska "stalna kršenja" svetosti džamije Al-Aksa, "barbarske napade" na vjernike i ograničenja kretanja Palestinaca u krugu naselja, javlja AP.

Navodi se da izraelske postupke smatra "provokacijom za muslimane širom svijeta i ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava".

U saopćenju se poziva na međunarodnu zajednicu da Izrael smatra odgovornim za eskalaciju i da ga pritisne da zaustavi napade koji prijete "sigurnosti i stabilnosti regije".

Također je potvrđen dugogodišnji arapski stav podrške nezavisnoj palestinskoj državi čiji je glavni grad istočni Jerusalem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije