Objavljeni detalji uprkos cenzuri: 'U Kini izbodena četiri Amerikanca'

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji uprkos cenzuri: 'U Kini izbodena četiri Amerikanca'
Foto: EPA - EFE / Kineska policija

Policija u Kini uhapsila je 55-godišnjeg muškarca nakon što su četiri američka univerzitetska predavača izbodena u javnom parku.

Instruktori sa Iowa Cornell koledža su prevezeni u bolnicu nakon "ozbiljnog incidenta" tokom napada tokom dana u sjevernoj provinciji Jilin, navodi se u saopštenju koledža.

Predstavnik Iowe Adam Zabner je rekao da je njegov brat David jedan od četiri instruktora povrijeđena u onome što je opisao kao napad nožem. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da nijedan od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Zastrašujući prizori iz Buturović Polja: U Seonici nema pitke vode, uništeni putevi i kuće

Zastrašujući prizori iz Buturović Polja: U Seonici nema pitke vode, uništeni putevi i kuće

Policija je rekla da je napadač koji se preziva Cui ušaou sukob sa jednim od Amerikanaca i zatim ga napao nožem. Nakon toga je povrijedio još tri američka posjetitelja i jednog kineskog turistu koji je pokušao da im pomogne.

G. Zabner je rekao da je grupa instruktora posjetila lokalni hram u ponedjeljak kada ih je napao čovjek sa nožem. Rekao je da je njegov brat uboden u ruku u parku Beishan u gradu Jilinu i da se dobro oporavlja u bolnici.

"Moja porodica je nevjerovatno zahvalna što je David preživio ovaj napad", rekao je BBC-u.
"Želimo vidjeti Davida kod kuće u Iowi što je prije moguće", dodao je. "Duboko smo zahvalni državnom odjelu i savezničkom odjelu Iowe i razumijemo da se trude da se to ostvari."

Cornell koledž je rekao da su četiri instruktora predavala "kao dio partnerstva sa univerzitetom u Kini". Grupu je pratio član Beihua univerziteta u vrijeme njihove posjete parku u ponedjeljak. Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian je rekao da policija vjeruje da je napad "izolovani incident" i da je Kina "jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu".

"Vjerujemo da ovo neće narušiti odnose sa drugim zemljama", dodao je. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao na X da je SAD "duboko zabrinut" zbog uboda.

"Naš tim je bio u kontaktu sa ovim Amerikancima i našim PRC kolegama kako bi se osiguralo da se potrebe žrtava ispune, i da se preduzmu odgovarajući koraci pravne sigurnosti", rekao je. "Želimo im brz oporavak."

Guverner Iowe Kim Reynolds je rekla da je u kontaktu sa odjelom zbog "zastrašujućeg" napada.
"Molim vas, molite se za njihov potpuni oporavak, siguran povratak, i njihove porodice ovdje kod kuće", napisala je na X.

Slike incidenta koje kruže internetom izgledaju kao da prikazuju barem tri osobe koje krvare i leže na zemlji. Međutim, slike su brzo cenzurisane na kineskom internetu.

U utorak, pretraživanja pojamima kao što su "stranci Jilin" nisu dala rezultate iako je taj pojam bio popularan na Weibo-u. Korisnici interneta su umjesto toga prešli na diskusije pod srodnim temama, dok su neki tražili više informacija o incidentu.

Online komentator Hu Xijin, koji je ranije bio glavni urednik Global Times-a Kine, ranije je objavio na Weibo-u da Kina sve više vidi stranih posjetitelja i da su Kinezi "tipično prijateljski" prema njima. Opisao je incident kao "slučajnost".

Objava je od tada uklonjena. Također, kako javlja BBC, ima malo izvještaja o incidentu u kineskim državnim medijima. Zabner je rekao da je njegov brat, student doktorskih studija na Univerzitetu Tufts, posjetio Kinu ranije i da je bio na svom drugom putovanju u zemlju sa Cornell koledžom.

Prema saopštenju za novinare iz 2018. godine, Cornell je američka škola započela partnerstvo sa Beihua univerzitetom te godine kako bi obezbijedila novac za Cornell profesore da žive u Kini i predaju dio kursa tokom dvosedmičnog perioda.

Partnerstvo je bilo usmjereno na računarstvo, matematiku i fiziku, rekao je Cornell tada.
Beihua univerzitet služi 24.000 studenata u sjeveroistočnom kineskom gradu od 4,4 miliona ljudi.
Uz napete diplomatske odnose, Peking i Vašington su u posljednje vrijeme nastojali ponovo uspostaviti razmjene među ljudima.

Kineski predsjednik Xi Jinping je otkrio plan da pozove 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu u narednih pet godina, dok kineski diplomati kažu da je putno upozorenje američkog State Departmenta obeshrabrilo Amerikance od odlaska u Kinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije