Tvrdnje američkih obavještajaca: Kina i Rusija planiraju novu invaziju?

6
Radiosarajevo.ba
Tvrdnje američkih obavještajaca: Kina i Rusija planiraju novu invaziju?
Foto: EPA-EFE / Xi Jinping i Vladimir Putin

Američki obavještajni dužnosnici procijenili su da Rusija i Kina sada još bliže surađuju u vojnim pitanjima, a to se odnosi i na potencijalnu invaziju na Tajvan, što je američku administraciju potaknulu na novo planiranje kako bi se suprotstavili potencijalnom scenariju, javlja Bloomberg.

"Kina i Rusija, prvi put, sarađuju po pitanju Tajvana. Mi smo prepoznali da je to pitanje u kojemu Kina definitivno želi saradnju s Rusijom i ne vidimo razloga zašto se ne bi", rekla je prilikom svjedočenja pred zastupnicima Kongresa šefica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote postavio je Haines pitanje o takvom scenariju tokom saslušanja odbora Senata za oružane snage, javlja Jutarnji. Također je upitao šeficu Obavještajne agencije planira li Pentagon odgovor na takvu mogućnost.

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

Poručio je kako su, u suštini, velike šanse da bi se, ako bi SAD imao sukob s jednom zemljom, sukob otvorio i s drugom zemljom, što bi utjecalo na planiranje, opremu i potrebe za radnom snagom.

"Svakako postoji mogućnost da se tako nešto dogodi. Odgovor na to pitanje ovisi o scenariju koji bi se odvijao", rekla je Haines.

NATO članica prešla Putinovu "crvenu liniju", stigao je zlokoban odgovor

NATO članica prešla Putinovu "crvenu liniju", stigao je zlokoban odgovor

Haines je dodala da obavještajne procjene ukazuju da postoji sve veća saradnja u partnerstvu ‘bez ograničenja‘ između Rusije i Kine u svakom društvenom sektoru: političkom, gospodarskom, vojnom, tehnološkom...

"Ministarstvo odbrane postalo je još više zabrinuto zbog zahtjeva naših zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina sigurno bile kooperativne, i to moramo uzeti u obzir", potvrdio je navode Haines general-pukovnik Jeffrey Kruse.

Podsjetimo, Rusija, Kina i Iran održali su zajedničke vojne vježbe od nazivom “Pomorski pojas sigurnost – 2024” u Omanskom zaljevu i Arapskom moru sredinom marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije