NATO članica prešla Putinovu "crvenu liniju", stigao je zlokoban odgovor

4
Radiosarajevo.ba
NATO članica prešla Putinovu "crvenu liniju", stigao je zlokoban odgovor
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio da je Ukrajini dopušteno da koristi britansko oružje za napade na rusko tlo, stigao je ekspresni odgovor iz Kremlja, piše Newsweek.

Osudili su 'opasnu' retoriku zapadnih dužnosnika, rekavši da je to primjer 'verbalne eskalacije' koja bi mogla ugroziti europsku sigurnost.

Ranije u petak, novinska agencija Reuters citirala je Cameronove izjave, dane tokom službenog posjeta Kijevu, u kojima je dao zeleno svjetlo Ukrajini za korištenje novo isporučenog britanskog oružja na ciljeve unutar Rusije.

Sjećate li se Semira iz popularne serije "Cobra 11"? Evo kako danas izgleda

Sjećate li se Semira iz popularne serije "Cobra 11"? Evo kako danas izgleda

Ovo označava najnoviju eskalaciju u ratu riječima između Moskve i zapadnih čelnika i dužnosnika oko ruske invazije na Ukrajinu, piše Jutarnji. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od najvećih europskih dobavljača vojne pomoći Ukrajini u ratu. Britanski premijer Rishi Sunak obećao je da će nastaviti podržavati Kijev 'koliko god bude potrebno'.

U razgovoru s Reutersom, Cameron, koji je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 2010. do 2016., rekao je da bi Ukrajini trebalo dopustiti korištenje oružja koje je osigurao London za napade na ciljeve na ruskom tlu.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

"Ukrajina ima to pravo. Baš kao što Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu osigurati da se brani", rekao je Cameron.

"Još jedna vrlo opasna izjava", rekao je Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, za rusku državnu novinsku agenciju. "Vidimo takvu verbalnu eskalaciju od strane službenih predstavnika. Vidimo i na razini šefova država, kada je u pitanju Francuska, i na više stručnoj razini, kada je u pitanju Velika Britanija. To su izravne eskalacije napetosti oko ukrajinskog sukoba, koje potencijalno mogu predstavljati opasnost za europsku sigurnost, za cjelokupnu sigurnosnu arhitekturu Europe."

Sunak je 24. aprila rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo stavlja svoju obrambenu industriju na 'ratnu postavku' dok je obećao novi vojni paket vrijedan 500 miliona funti (više od milijardu KM) za Ukrajinu koji uključuje 400 vozila, 60 čamaca i četiri milijuna komada streljiva.

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

"U svijetu koji je najopasniji od kraja Hladnog rata, ne možemo biti zadovoljni", rekao je Sunak novinarima tijekom brifinga s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Poljskoj.

Andrij Sadovi, gradonačelnik grada Lavova u zapadnoj Ukrajini, rekao je na X-u da Cameronove primjedbe o korištenju britanskog oružja u Rusiji 'jačaju ukrajinske nade'. Cameron je naglasio važnost pobjede Ukrajine u ratu.

"Budućnost u kojoj je Putin uspješan, a Ukrajina gurnuta nazad je, mislim, vrlo opasna budućnost", rekao je tokom posjeta Kijevu. "Mislim da smo na apsolutno ključnoj tački preokreta."

Cameron je rekao da će Velika Britanija pružiti Ukrajini pomoć 'koliko god bude potrebno': "Dat ćemo tri milijarde funti svake godine koliko god bude potrebno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije