Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

3
Radioasarajevo.ba
Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak
Foto: Twiter / Ruski vojnici u trenutku kad ovo oružje gađa

Vojni analitičari podijelili su snimke snimljene dronom na kojima se vidi kako su deseci ruskih vojnika na poligonu u ukrajinskoj regiji Luhansk gađani američkim taktičkim raketnim sustavima dugog dometa (ATACMS), piše Newsweek.

Isječak je na X-u podijelio volonter s GeoConfirmed, OSINT računom koji geolocira vizualni sadržaj iz rusko-ukrajinskog rata.

"Ukrajinski napad ATACMS-a, s četiri ATACMS-a, uključujući jedan neispravan, pogodio je rusko područje za obuku u Možnjakivki, Luhanska Oblast. Na temelju snimke gubitci će biti značajni. "80 km iza linije fronta", rekao je, dijeleći fotografije koje pokazuju učinak prvog udara.

Stolački cener ruši sve rekorde

Stolački cener ruši sve rekorde

Prema najnovijim informacijama, pretpostavlja se da je više od 100 ruskih vojnika ubijeno u napadu.

SAD je nedavno potajno poslao Ukrajini ATACMS dugog dometa koji može pogoditi ciljeve udaljene čak 300 kilometara (186 milja). Newsweek nije mogao nezavisno potvrditi kada i gdje je snimka nastala, te je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar putem e-pošte.

Videozapis je podijelio i ruski vojni analitičar Ian Matveev, koji je procijenio da se potencijalni gubici kreću u desecima.

Ruski časnici opet su izveli vojnike na obuku, da stoje u gomili pored kamiona. Ali su zaboravili da osim klastera HIMARS, ukrajinske oružane snage sada imaju i klaster ATACMS, koji lete još dalje, napisao je Matveev. .

Rezultat je bio udar s tri projektila, broj poginulih nije poznat, ali najvjerojatnije se ukupni gubici mjere u desecima. Sve se dogodilo u blizini sela Rohove, Luhanska oblast, 100 kilometara od Kupjanska, koje je pod kontrolom od strane ukrajinskih oružanih snaga, dodao je.

Proukrajinski korisnik rekao je da je ATACMS pogodio ruski kamp za obuku i stacionar.

Prvi rafal kazetnog streljiva pogodio je mjesto gdje je bila velika koncentracija ruskih trupa. Treći udar pogodio je područje s nekoliko vozila skrivenih u drvoredima, navodi na X-u.

Najmanje jedan ATACMS izravno je pogodio skupinu od preko 100 ruskih vojnika, zasipajući ih stotinama bombica M74 APAM, navodi se u izvješću, dijeleći fotografiju grupe vojnika okupljenih u tom području prije napada, piše Newsweek.

U februaru je potvrđeno da je Ukrajina gađala velike skupine ruskih vojnika topničkim raketnim sistemom visoke mobilnosti (HIMARS) isporučenim iz SAD-a u tri odvojena napada.

U jednom od napada, ukrajinski OSINT projekt DeepState izvijestio je da je Kijev napao poligon koji se nalazi u blizini sela Podo-Kalynivka u okupiranom Hersonu. Ruska služba BBC-ja, pozivajući se na izvor u ukrajinskim specijalnim službama, izvijestila je da se napad dogodio na istom mjestu.

Ukrajinski list Zerkalo nedeli izvijestio je da je najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno u napadu na Herson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije