Ukrajina iz dronova usred noći zasula ruske oklopnjake: Novi video otkriva detalje akcije

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajina iz dronova usred noći zasula ruske oklopnjake: Novi video otkriva detalje akcije
Foto: Kolaž / Ukrajinci napali ruske oklopnjake

Na nedavno objavljenom videu na društvenim mrežama prikazani su ukrajinski vojnici u akciji koristeći dronove s termovizijskim kamerama kako bi izvršili napad na kolonu ruskih oklopnih vozila u istočnoj Ukrajini. Video je podijelio bivši ukrajinski borac, koji trenutno prikuplja sredstva za flotu dronova.

U videu se vidi kako ukrajinska 92. zasebna brigada koristi termovizijske dronove koji nadlijeću ruske oklopnjake prije nego što ukrajinske snage otvore artiljerijsku vatru.

Nakon toga, dodatno streljivo iz kazetnih bombi eksplodira duž polja i pogađa još najmanje dva oklopna vozila.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Iako autentičnost videa nije neovisno potvrđena, teško je osporiti učinkovitost ukrajinskih vojnih operacija protiv ruskih postrojbi.

Ukrajinska vojska često koristi dronove za nadzor i izvršavanje napada na ruske položaje, što je postalo posebno evidentno u ovom videozapisu. U decembru 2023. ukrajinski ‘car dronova‘, Mihajlo Fedorov, rekao da su dronovi opremljeni eksplozivom ‘ponekad učinkovitiji od artiljerije‘.

Horor jutro u Rusiji: Novi stravičan napad, objavljeni prvi snimci

Horor jutro u Rusiji: Novi stravičan napad, objavljeni prvi snimci

Važno je napomenuti da obje strane u ovom sukobu koriste kontroverzno kazetno streljivo, koje može nanijeti veliku štetu civilima.

Unatoč zabranama u više od 120 zemalja, SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice sporazuma o zabrani proizvodnje, uporabe ili gomilanja kazetnog streljiva, piše Newsweek.

Sredinom oktobra 2023. Ukrajina je otkrila da je primila kazetnu varijantu američkog sistema projektila ATACMS (Army Tactical Missile System), kojom je gađana ruska vojna baza na okupiranom ukrajinskom teritoriju pod kontrolom Moskve.

Kijev je napao ruski objekt u gradovima Luhansk i Berdjansk u Zaporiškoj oblasti kojom prilikom je uništeno devet ruskih helikoptera kao i mnogo druge opreme.

Odmah nakon napada, obavještajni izvori objavili su da je možda oštećen čak 21 ruski helikopter, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije