Najveća donacija iz EU: Ukrajina dobija 56 borbenih aviona iz Grčke

3
Radiosarajevo.ba
Najveća donacija iz EU: Ukrajina dobija 56 borbenih aviona iz Grčke
Foto: EPA / Ilustracija/Avioni

Vrlo je vjerovatno da će Grčka odobriti transfer 32 borbena aviona F-16C/D u Ukrajinu, a vjeruje se da bi Kijevu mogla poslati i 24 aviona Mirage 2000-5 Mk.2, pišu grčki mediji, a prenosi Breaking Defense.

Smatra se da je slanje aviona F-16 ‘gotovo sigurno‘, dok se za pregovore oko francuskih Miragea tvrdi da imaju potencijala.

Ipak, vezano za avione francuske proizvodnje potrebno je odobrenje iz Pariza jer bi u suprotnom Miragei mogli biti prodani Indiji, javlja grčki Newsbreak.

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Ako dođe do realizacije ovog paketa, Grčka će postati najveći međunarodni donator borbenih aviona F-16 Ukrajini. Treba napomenut i da neki drugi izvori govore da bi Atena te avione možda i prodala Kijevu, a ne donirala. Pritom se ne spominju konkretni iznosi.

Newsbreak također tvrdi da su spomenuti borbeni avioni prošli ‘dvije strukturne nadogradnje‘, te da je ‘60 posto njihova strukturnog vijeka‘ već iskorišteno.

Grčki ministar obrane Nikos Dendias sastao se danas s nizozemskom ministricom obrane Kajsom Ollongren u Larissi gdje su razgovarali o "važnosti povećanja vojne potpore Ukrajini", navodi se u objavi na X-u. Nisu spominjali grčki plan o slanju F-16-ica u Ukrajinu.

Nizozemska, Danska i SAD predvode program obuke i isporuke F-16-ica u Ukrajinu, uspostavljen u novembru 2023. godine. Očekuje se da će starije F-16-ice Ukrajini donirati najmanje tri zemlje - Nizozemska (minimalno 24 aviona, moguće i više), Danska (19 aviona), Norveška (zasad neodređeni broj). Kao potencijalni donator spominje se i Belgija.

Glasnogovornik američkog ministarstva odbrane nije želio komentirati vijest o mogućoj grčkoj donaciji jer, kako je rekao, još nije službena.

Ukrajina već mjesecima poziva zapadne saveznike da pošalju borbene avione i tako pomognu ukrajinskoj vojsci u naporima da potisne ruske trupe, ali očekuje se da će prvi avioni, i to iz Danske, u Kijev stići tek ovoga ljeta.

U međuvremenu, ukrajinski vojnici u Rumuniji te u američkoj Arizoni prolaze obuku za upravljanje avionima F-16, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije