Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

7
Radiosarajevo.ba
Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju
Foto: DPA / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da će njegova zemlja ući u NATO tek nakon što pobijedi u ratu protiv Rusije.

"Po mom ličnom mišljenju, bit ćemo u NATO-u tek kada pobijedimo. Ne vjerujem da ćemo biti primljeni u NATO tokom rata. Za neke je to rizik, za neke jednostavno skepticizam“, rekao je Zelenski tokom zajedničke posjete Univerzitetu nacionalne odbrane u glavnom gradu Kijevu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ukazujući na to da je ulazak Ukrajine u NATO političko pitanje, a ne odluka zasnovana na "kompatibilnosti" Kijeva sa standardima alijanse, Zelenski je rekao da je potrebna pobjeda da bi Kijev bio politički uključen.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

"Vjerujem da je jedan od razloga zašto je sada rat taj što nismo bili u alijansi", rekao je Zelenski.

Stoltenberg je rekao da je neophodno da sve 32 članice NATO-a pristanu da pozovu novu zemlju da postane članica alijanse, ali da trenutno nemaju takav konsenzus.

Generalni sekretar NATO-a je u ponedjeljak, 29. aprila, doputovao u nenajavljenu posjetu Kijevu, tokom koje je razgovarao sa Zelenskim i obratio se Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu, piše Federalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije