Poljski državljanin uhapšen zbog sumnje u učešće u navodnoj ruskoj zavjeri za atentat na Zelenskog

0
Radiosarajevo.ba
Poljski državljanin uhapšen zbog sumnje u učešće u navodnoj ruskoj zavjeri za atentat na Zelenskog
Foto: Twitter/Volodimir Zelenski / Volodimir Zelenski

Jedan poljski državljanin je uhapšen pod optužbom da je pomagao ruskoj obavještajnoj službi u planiranju atentata na ukrajinskog predsjednika, Volodymyra Zelenskog, prema informacijama poljskih i ukrajinskih tužitelja.

Prema saopćenju ureda poljskog nacionalnog tužioca, muškarac po imenu Pawel K optužen je da je ruskim agentima bio spreman proslijediti informacije o sigurnosnim procedurama na aerodromu, te da je uhapšen u Poljskoj u srijedu.

On je pokušao uspostaviti kontakt s osobama iz Rusije direktno uključenima u rat u Ukrajini, te se očekivalo da će im pružiti detaljne informacije o aerodromu Rzeszów-Jasionka, koji se nalazi na jugoistoku Poljske, blizu ukrajinske granice. Ovaj aerodrom, pod kontrolom američkih trupa, često služi za međunarodne vojne i humanitarne operacije za Ukrajinu, a često ga koristi i Zelenski.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ukoliko bude proglašen krivim, muškarac bi mogao biti osuđen na do osam godina zatvora, navodi se u saopćenju.

Tužitelji su istaknuli da je hapšenje rezultat tesne suradnje s ukrajinskim kolegama, koji su ih obavijestili i pružili važne dokaze. Slučaj je u fazi razvoja, dodaju.

Glavni tužilac Ukrajine, Andriy Kostin, izjavio je da je osumnjičeni bio zadužen za "sakupljanje i prenošenje informacija o sigurnosnim procedurama na aerodromu Rzeszów-Jasionka" na jugoistoku Poljske.

Osumnjičeni je zadržan u pritvoru do daljnjeg, prema navodima tužitelja oba država.

"Ovaj slučaj naglašava stalnu prijetnju koju Rusija predstavlja ne samo za Ukrajinu i Ukrajince, već i za cijeli slobodan svijet", istaknuo je Kostin. "Kriminalni režim Kremlja ... organizira i provodi sabotažne operacije na teritoriju drugih suverenih država."

U odvojenom slučaju, njemački tužitelji su izvijestili da su dva njemačko-ruska državljanina uhapšena pod sumnjom za špijunažu, pri čemu je jedan od njih optužen da je pristao izvršiti napade na potencijalne mete, uključujući vojne objekte Sjedinjenih Američkih Država, u nadi da će sabotirati pomoć za Ukrajinu.

Njemačke snage sigurnosti privele dvojicu Rusa

Njemačke snage sigurnosti privele dvojicu Rusa

Dvojica, identificirana samo kao Dieter S i Alexander J, uhapšeni su u srijedu u bavarskom gradu Bayreuthu, prema federalnim tužiteljima Njemačke.

Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna: Fotografisali američke baze i planirali napade?

Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna: Fotografisali američke baze i planirali napade?

Nekoliko osoba, uključujući rusko-španskog dvojnog državljanina, uhapšeno je u Poljskoj pod optužbom za špijunažu za Rusiju od kako je Moskva pokrenula svoju punokrvnu invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine.

Poljska je snažan saveznik susjedne Ukrajine i Zelenskog u suprotstavljanju ruskoj agresiji koja traje duže od dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije