Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna: Fotografisali američke baze i planirali napade?

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna: Fotografisali američke baze i planirali napade?
FOTO: Pixabay / Njemačka policija / Ilustracija

Njemačka policija je uhapsila dvojicu muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju. Jedan od njih je navodno i razmatrao sabotiranje vojnih instalacija da spriječi slanje pomoći Ukrajini, saopćilo je savezno tužilaštvo u srijedu.

Dvojica njemačko-ruskih državljana - prema strogim njemačkim propisima o zaštiti privatnosti samo djelimično identifikovani kao Dieter S. i Alexander J.- terete se za djela posebno teške špijunaže, preciziralo je tužilaštvo.

Diter S. je pod optužbom i da je najkasnije od oktobra sa osobom povezanom sa ruskom obavještajnom službom razmijenjivao podatke o mogućoj sabotaži. Prema tužilaštvu, time je planirao da podrije njemačku vojnu podršku Ukrajini.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Osumnjičeni je navodno posredniku rekao kako je voljan da izvede napade eksplozivom i paljevinom, protiv vojnih i industrijskih ciljeva na tlu Njemačke.

U tom kontekstu je prikupljao podatke o mogućim metama, uključujući i fotografisanje američkih vojnih instalacija. Aleksandar J. mu je pri tome pomagao najkasnije od marta ove godine.

Panika u Njemačkoj: 'Snimak je autentičan, to je ruska špijunaža'

Panika u Njemačkoj: 'Snimak je autentičan, to je ruska špijunaža'

Istražni sudija je Diteru S. u srijedu odredio istražni pritvor, a Aleksandar J. će pred sudiju biti izveden tokom dana u četvrtak.

Obojica su uhapšeni u Bavarskoj.

"Znamo da smo u fokusu ruskog aparata moći", rekao je za dpa njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann.

Nešto kasnije, šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock je sa ministarskog sastanka Grupe sedam na Kapriju svom ministarstvu naložila da pozove ruskog ambasadora u Berlinu na razgovor o navodnom špijuniranju.

Portparol ministarstva vanjskih poslova nije mogao da precizira kada će to tačno biti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije