Olaf Scholz donio odluku o slanju raketa dugog dometa 'Taurus' u Ukrajinu

1
AA
Olaf Scholz donio odluku o slanju raketa dugog dometa 'Taurus' u Ukrajinu
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak se ponovo usprotivio slanju raketa dugog dometa Taurus u Ukrajinu.

Scholz je u Berlinu rekao da ostaje pri svom ranijem stavu da ne šalje rakete njemačke proizvodnje Taurus, uprkos nedavnoj odluci Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini isporuče rakete dugog dometa ATACMS.

Scholz je istakao da će njemačka vojna podrška Ukrajini i dalje biti fokusirana na hitne potrebe zemlje, kao što su napredni sistemi protivvazdušne odbrane, za zaštitu ukrajinskih gradova i kritične infrastrukture.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

“Upravo smo odlučili da pošaljemo još jednu bateriju Patriot, nakon što smo ranije isporučili dvije baterije i iskreno se nadamo da će i drugi evropski partneri donijeti odgovarajuću odluku”, rekao je Scholz.

Socijaldemokratski političar se dugo protivio ideji da se Ukrajini daju rakete dugog dometa Taurus i više puta je rekao da bi Njemačka trebala djelovati na odgovoran način kako bi spriječila sukob između NATO-a i Rusije.

Prošlog mjeseca rekao je njemačkim zakonodavcima da bi upotreba moćnih, sofisticiranih raketnih sistema bez njemačkog nadzora mogla imati neželjene posljedice.

Snažni projektili Taurus su poznati po pravilnom gađanju meta, uključujući mostove ili duboko zakopane ciljeve kao što su komandni bunkeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije