Glavni tajnik NATO-a: 'Kina raspiruje rat u Europi'

2
Radiosarajevo.ba
Glavni tajnik NATO-a: 'Kina raspiruje rat u Europi'
Foto: AA / Jens Stoltenberg

"Kina kaže da želi održati dobre odnose sa Zapadom. U isto vrijeme, međutim, Peking raspiruje rat u Europi. Ne možete imati oboje", rekao je Stoltenberg za njemački list Welt am Sonntag.

"Došlo je do znatnog povećanja prodaje dijelova mašina, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine, dodao je glavni tajnik NATO saveza.

Ne postoje podaci koji pokazuju da Kina opskrbljuje Rusiju oružjem ili streljivom. No drugi izvoz iz Kine u Rusiju znatno je porastao otkako je počeo rat i otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Prema zapadnim stručnjacima, taj izvoz uključuje takozvanu robu 'dvostruke namjene', koja se može iskoristiti i u civilne i u vojne svrhe, objavio je Fenix.

Komentarišući situaciju na terenu u Ukrajini, Stoltenberg je za list rekao da je "Ukrajina pretrpjela neuspjehe na ratištu zbog nedostatka streljiva i oružja".

"Ali još nije prekasno da Ukrajina pobijedi", istaknuo je.

"Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva, uključujući sustave protuzračne obrane i dalekometno oružje", zaključio je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije