Kako je kineski predsjednik posramio Putina: 'Dragi Vladimire...'

5
Radiosarajevo.ba
Kako je kineski predsjednik posramio Putina: 'Dragi Vladimire...'
Foto: Printscreen / Youtube / Vladimir Putin

Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na "preporodu" dviju zemalja, poručivši da će Peking "uvijek biti dobar partner" Rusiji, a ruski predsjednik kineskom je kolegi kazao da je njihova saradnja faktor stabilnosti.

"Od ključne je važnosti što odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički niti usmjereni protiv ikoga", prenosi ruska agencija RIA Putinove riječi.

Nisu usmjereni ni protiv koga baš i nije tačno jer će ubrzo oba cara, moskovski i pekinški, pokrenuti priču o potrebi definiranja novog poretka u kojem neće biti američke/zapadne hegemonije kako bi njih dvojica mogli mirno uspostaviti sfere interesa u kojima bi ih se moralo slušati, a na globalnom nivou uvesti pravila koja njima idu u prilog.

Upoznajte tim iza BH Meteo: Marko Bogdanić i Sanel Avdić o tajnama vremenskih prognoza

Upoznajte tim iza BH Meteo: Marko Bogdanić i Sanel Avdić o tajnama vremenskih prognoza

Pravila postavljena nakon pada Berlinskog zida išla su u prilog Kine koja je zbog globalizacije rasla godinama po stopi rasta iznad 10 posto. Kad je postala agresivna i nasrtljiva pa počela nametati vlastita pravila narušavajući postojeća, tad su njeni glavni trgovinski partneri, SAD i EU, reagirali. Postali su odmah protivnici multilateralnog sistema koji Beijing navodno grčevito, rukama i nogama, brani.

Xi se zato odlučio povezati s Putinom prije njegove invazije na Ukrajinu, naročito poslije. Ali je postavio jasna pravila igre. "Rusija je u aprilu 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obim isporuka porastao za 30 posto u odnosu na april prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave", piše Reuters, prenosi Hina. Vijest ima pozadinu, Kina kupuje rusku naftu po velikom popustu, a o smanjenju diskonta se nije razgovaralo. Ako je Vladimir i upitao Jinpinga bi li se tu moglo štagod učiniti, kineski mu je car rekao: "Dragi Vladimire, ako mi ne kupimo tu naftu po ovim cijenama, ko će"?

Nadao se Putin da će konačno moći dogovoriti više prodaje plina Kini, ali Xi ne pokazuje previše interesa. Kupuje ruski plin opet po sniženim cijenama, ali ima plina i u Kataru, Australiji. Ne želi se dovesti u situaciju da bi previše ovisio o Moskvi što bi joj dalo prednost u bilo kakvom obliku pregovora, piše Jutarnji.

"Prijateljstvo bez granica", kako je definirano zajedničkom izjavom s početka februara 2022. godine, nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, Xi nije spomenuo niti jednom. Primjeri pokazuju da je to prijateljstvo bez granica tako dugo dok ide u prilog Kini. Sve drugo ne dolazi u obzir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije