Istraživanje: U školama gdje se nose maske virus se ne širi tako brzo

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje: U školama gdje se nose maske virus se ne širi tako brzo
Foto: time.com / Ilustracija

Studija u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdila je da nema mnogo dokaza da se u školama koronavirus tako brzo širi. To bi značilo da se polako stvari relaksiraju i da se u bliskoj budućnosti može razmišljati o povratku učenika u školske klupe.

"Rizik zaraze u školama i dozvola da se učenici vrate u klupe, jedna je od gorućih tema u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države", rekli su u utorak istraživači iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Iako je bilo nekih dokaza o transmisiji unutar škola, parametri koji se odnose na prošli školski semestar bili su ohrabrujući", rekli su istraživači u članku objavljenom u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA) Network.

"Budući da su se mnoge škole otvorile svoja vrata u nekim dijelovima SAD-a, kao i na međunarodnoj nivou, zabilježeni su slučajevi COVID-19 vezani za škole, ali ima malo dokaza da su iste značajno pridonijele povećanom prijenosu u zajednici", naveli su istraživači iz CDC.

Autori su se osvrnuli na novo istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a tiče se ruralnih škola oko Wisconsina. Istraživanje je pokazalo da je u tim školama nošenje maske bilo na zavidnom nivou, te s tim u vezi, incidenca COVID-19 u 17 osnovnih škola i srednjih škola bila je 37 posto niža nego u široj zajednici, a nijedna zaraza nije zabilježena u školi među zaposlenima.

U studiji iz Wisconsina, samo sedam od 191 slučaja (3,7 posto) identificiranih među 5.530 učenika i članova osoblja tokom razdoblja od 31. augusta do 29. novembra 2020. bilo je povezano s infekcijom u školi, izvijestili su istraživači, a prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije