Dr. Fauci odgovorio na pitanje - da li sad trebamo nositi dvije zaštitne maske?

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Fauci odgovorio na pitanje - da li sad trebamo nositi dvije zaštitne maske?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dr. Anthony Fauci odobrava tzv. "dvostruko maskiranje".

Američki zdravstveni službenici već dugo savjetuju ljudima da nose zaštitnu masku s tri sloja zaštite ili kiruršku masku ili masku N95 za zaštitu od novog koronavirusa.

No, neki ljudi - uključujući mnoge zvanice koje smo vidjeli na inauguraciji Joea Bidena - udvostručili su maske, stvarajući ovako dodatnu zaštitnu barijeru.

Prema Fauciju, ovo je izuzetno dobra ideja, posebno u svjetlu prenosivijih sojeva koronavirusa, prvi put identificiranih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

"Ako imate masku s jednim slojem, stavite drugi sloj, to je jednostavno  logično", rekao je Fauci za NBC News. 

Kako se "dvostruko maskirati"

Vrsta maske koju udvostručite aspolutno će utjecati na razinu zaštite koju pruža.

Kao što je Anna Medaris Miller iz Business Insidera već izvijestila, dobra je ideja koristiti kiruršku masku ili masku oznake N95 kao prvi sloj.

Na primjer, bolje je upotrijebiti dvoslojnu platnenu masku za vanjski sloj i jednokratnu kiruršku masku za unutarnji, nego koristiti dvije hirurške maske zajedno.

Tri sloja služe za pojedinačnu svrhu: vanjski sloj štiti od prskanja i kapljica, srednji sloj filtrira, a donji sloj upija stvari poput sline i znoja.

Drugi način dvostrukog sloja mogao bi biti korištenje dvoslojne platnene maske plus štitnik za lice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije