Nova studija: Prva žrtva koronavirusa u Europi bila je u Srbiji?

0
Radiosarajevo.ba
Nova studija: Prva žrtva koronavirusa u Europi bila je u Srbiji?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Epidemiolog i penzionisani profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Zoran Radovanović u svom je tekstu za list Danas otkrio da je prva žrtva koronavirusa u Europi bila u Srbiji, i to već 5. februara 2020. godine.

Radovanović, mentor većini svojih kolega u srpskom antikorona štabu, jedan je od nekolicine epidemiologa koji su kritični prema Vučićevom režimu, a u svojem tekstu iznio je podatke koji bacaju drugo svjetlo ne samo na tok zaraze u našem susjedstvu nego i u cijeloj Europi.

Radovanović ističe da je do sada bilo poznato da je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji dijagnosticiran 1. ili 6. marta, ovisno o tome koga se pita. Prvi smrtni slučaj od COVID-19 službeno je zabilježen 20. marta.

On potom objašnjava da se u Srbiji (ali i mnogim drugim zemljama) u pravilu ne rade obdukcije umrlih od COVID-19, na što je odgovor stručnjaka uglavnom bio da su dovoljne epidemiološka, laboratorijska i klinička dijagnoza.

No, kako ističe, taj načelni stav ne isključuje mogućnost da se tragovi koronavirusa otkriju u tkivima leša za koji se ne pretpostavlja da je zaražen.

I kako navodi Radovanović, upravo to se prvi put dogodilo još 5. februara prošle godine na Institutu za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta.

Naime, grupa od 12 stručnjaka iz ove ustanove analizirala je rutinski uzete uzorke tkiva s jednog tijela. Potom je dijagnoza COVID-19 postavljena pregledom tekućine iz strukture oka poznate kao staklasto tijelo. Pravilo je da se prisutnost uzročnika dokaže uz upotrebu dvije različite tehnike, što je bilo i u ovom slučaju u kojem su, navodi Radovanović, korištene histopatološke i molekularne metode.

Strani recenzenti su uvažili dokaze beogradskih stručnjaka, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu Frontiers in Medicine.

U sažetku članka ističe se da je zapravo riječ o prvoj dokumentiranoj smrti u Europi koja se može povezati s koronavirusom. Naime, do sada se kao prva žrtva koronavirusa u Europi navodio stariji kineski turist koji je 15. februara preminuo u Francuskoj.

"Čini se da se SARS-CoV-2 širio brže te da je njegovo širenje počelo daleko ranije nego što se dosad smatralo, a COVID-19 je vjerovatno bio uzrokom mnogih upala pluća nepoznatog porijekla koje su zabilježene u januaru i februaru", zaključuju autori studije u spomenutom časopisu.

Radovanović ističe da je osoba koja je 5. februara umrla u Srbiji preminula s covidom, ali ne i od njega. No, jasno je da se taj čovjek zarazio još krajem januara.

U svakom slučaju ovaj epidemiolog smatra da je moguće da su neki od prvozaraženih "provukli" kroz sistem s dijagnozom gripe. Za kraj, Radovanović pomalo cinično zaključuje da redoslijed obolijevanja od koronavirusa održava i koliko su neke države bliske s Kinom, a poznato je da vlasti u Srbiji i predsjednik Vučić često ističu čvrste veze s Kinom, iz koje je u Srbiju nedavno stiglo milion doza cjepiva.

Na kraju spomenimo i da je Republički zavod za statistiku objavio da je u Srbiji ukupan broj preminulih u 2020. godini iznosio 114.954, što je rast od 13.991 (13,9 posto) u odnosu na 2019. godinu, kada je broj umrlih bio 100.963. Od toga je samo u u decembru 2020. godine registriran 17.321 smrtni slučaj, što je čak dvostruko više nego u istom mjesecu prošle godine, kada je broj preminulih bio 8.803.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Europi bio je kod talijanskog državljanina koji je inficiran bio još 10. novembra 2019, ali je to potvrđeno tek naknadnim analizama, nakon što je svijet zapravo bio upoznat s postojanjem novog koronavirusa, prenosi Jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije