SAD kupuju još 200 miliona doza cjepiva - plan je vakcinisati većinu do ljeta

0
Hina
SAD kupuju još 200 miliona doza cjepiva - plan je vakcinisati većinu do ljeta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Administracija Joe Bidena kupit će još 200 miliona doza cjepiva protiv koronavirusa u pokušaju ispunjavanja obećanja novog predsjednika da će obuzdati pandemiju, rekao je u utorak visoki američki dužnosnik.

Biden, koji je na dužnost stupio prošle sedmice, u utrci je za obuzdavanje virusa dok brže šireće inačice prijete povećanim brojem smrtnih slučajeva diljem već teško pogođenih Sjedinjenih Američkih Država.

Dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je da će vlada izvijestiti guvernere o svojim planovima da poveća količinu vakcina koje ide tim lokalnim samoupravama na 10 miliona doza sedmično tokom sljedeće tri sedmice, u odnosu na trenutnih 8,6 miliona.

Planiraju kupiti po 100 miliona doza vakcina Pfizera i Moderne, povećavajući ukupni broj doza na 600 miliona, a isporuka se očekuje do ljeta.

Kako bi bilo potpuno učinkovito, cjepivo zahtijeva dvije doze po osobi što znači da bi s novom nabavkom trebala biti pokrivena većina SAD-a s 331 milion stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije