Novi detalji nakon eksplozija u Libanu: Troje mrtvih, stotine povrijeđenih

2
Anadolija
Novi detalji nakon eksplozija u Libanu: Troje mrtvih, stotine povrijeđenih
Foto: AA / Ulice Libana nakon još jedne eksplozije

Najmanje tri osobe su poginule, a veliki broj je povrijeđen danas u poslijepodnevnim satima od posljedica eksplozija radio uređaja (voki-toki) u raznim regijama Libana.

Dopisnik Anadolu iz regije javlja da su se eksplozije dogodile u raznim dijelovima Libanona, a posebno u glavnom gradu Bejrutu.

"Troje je mrtvih nakon eksplozije bežičnih komunikacijskih uređaja u južnom libanonskom gradu Sohmoru", objavila libanonska službena novinska agencija.

BiH: Pronađeno tijelo rudara u jami

BiH: Pronađeno tijelo rudara u jami

Navedeno je da je mnogo povrijeđenih, a kao posljedica eksplozija voki-tokija izbio je požar na pojedinim kućama i vozilima.

Službene vlasti još nisu dale nikakvo saopštenje o incidentu.

Na snimcima koji se dijele na društvenim mrežama vidi se da se jedna od eksplozija dogodila tokom sahrane četiri pripadnika Hezbollaha u Bejrutu koji su jučer poginuli od posljedica eksplozije pejdžera.

Kamera je snimila da je među okupljenima u prostoru gdje je održana pogrebna ceremonija došlo do eksplozije i dima.

Istovremene eksplozije u srijedu su se dogodile na pejdžerima koje koriste pripadnici Hezbollaha u Libanonu.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je 12 osoba, uključujući dvoje djece, izgubilo život, a oko 2.800 ljudi povrijeđeno, od kojih oko 300 teže.

Dok libanonski dužnosnici smatraju Izrael odgovornim za incident, Izrael se još nije očitovao po tom pitanju.

Uočeno je da su napetosti porasle posljednjih dana u sukobima koji traju na izraelsko-libanonskoj granici od 8. oktobra 2023. godine, kada je Izrael pokrenuo smrtonosne napade na Pojas Gaze.

Pojedini mediji su pisali da su eksplodirali solarni paneli diljem Bejruta. Međutim, Guardian navodi da su slike eksplodiranih solarnih panela, čitača otisaka prstiju i drugih uređaja kružile društvenim mrežama, iako nije bilo jasno da li su sami eksplodirali ili su jednostavno bili u blizini komunikacijskih uređaja koji su uzrokovali detonacije.

Podsjetimo, voki-tokiji koje koristi libanska skupina Hezbollah eksplodirali su danas poslijepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je sigurnosni izvor i svjedok. Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule u srijedu dogodila se oko sprovoda koji je organizirao Hezbollah za ubijene prethodnog dana kada su hiljade pagera, koje je ta skupina koristila, eksplodirale diljem zemlje. Pritom je poginulo 12 ljudi, a hiljade su povrijeđene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije