Procurilo gdje su napravljeni ubojiti pejdžeri: Tajvanska firma uperila prst u kompaniju u Mađarskoj

2
Radiosarajevo.ba
Procurilo gdje su napravljeni ubojiti pejdžeri: Tajvanska firma uperila prst u kompaniju u Mađarskoj
Foto: PrtScr / Trenutak eksplozije jednog od pejdžera

Gold Apollo, tajvanska kompanija koju su američki i drugi dužnosnici imenovali dobavljačem pejdžera korištenih u napadima u Libanonu u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, u srijedu se pokušala distancirati od tih uređaja.

Američki i drugi dužnosnici upućeni u napad rekli su da je Izrael ubacio eksplozivni materijal u pošiljku dojavljivača iz Gold Apolla, u očito koordiniranoj operaciji usmjerenoj protiv Hezbollaha.

Gold Apollo je negirao da je proizveo dojavljivače, ukazujući umjesto toga na drugog proizvođača za kojeg je rekao da je napravio taj model dojavljivača, koristeći brend Gold Apollo, kao dio ugovora o licenciranju, piše New York Times.

Eksplozivni materijal koji je bio skriven u grupi pejdžera detonirao je nakon što su primili signal. U napadu je također ozlijeđeno oko 2700 ljudi. No, u uredu Gold Apolla, Hsu Ching-Kuang, osnivač i predsjednik tvrtke, rekao je da je pejdžere izradila druga kompanija, BAC. Naglasio je da se prije otprilike tri godine dogovorio da BAC prodaje vlastite proizvode koristeći etiketu Gold Apollo, za koju je rekao da ima dobru reputaciju na tržištu.

"Taj proizvod nije naš. Oni se samo drže brenda naše kompanije", rekao je Hsu novinarima, dodajući da je zauzvrat njegova kompanija dobila dio dobiti. Rekao je, citira ga Jutarnji, da je kompanija BAC smještena u Europi te da imaju ured u Taipeiju, glavnom gradu Tajvana.

"Mi samo dajemo autorizaciju zaštitnog znaka robne marke i nismo uključeni u dizajn ili proizvodnju ovog proizvoda", poručili su iz Gold Apolla u pisanoj izjavi. Usprkos tome, web stranica Gold Apollo prikazivala je sliku modela dojavljivača sve dok nije uklonjena u srijedu.

Kako piše AP, pejdžere AR-924 je proizveo BAC Consulting KFT, sa sjedištem u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, navodi se u priopćenju koje je u srijedu objavio Gold Apollo.

"Prema ugovoru o suradnji, ovlašćujemo BAC da koristi zaštitni znak naše robne marke za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva su odgovornost BAC-a", stoji u priopćenju.

[twitter]https://x.com/no_itsmyturn/status/1836046412884132305[/twitter]

Stručnjaci vjeruju da je eksplozivni materijal stavljen u dojavljivače prije njihove isporuke i upotrebe u sofisticiranoj infiltraciji opskrbnog lanca. Hsu i drugi predstavnici Gold Apolla nisu otkrili više detalja o BAC-u i nisu pokazali nikakav dokaz o dogovoru. Kad su ga novinari tražili dodatne informacije o BAC-u, Hsu je prestao odgovarati na pitanja, digao se i jednostavno otišao.

Izraelski i američki dužnosnici otkrili su pak Axiosu da su pejdžeri aktivirani ranije nego li je to planirano. Naime, eksplozije pejdžera bila je tempirana za kasnije, no u strahu da će njihova tajna operacija biti otkrivena, premijer Benjamin Netanyahu, glavni ministri i čelni ljudi izraelske vojske odlučili su ne riskirati te su pejdžere odlučili detonirati. Kako piše Al-Monitor, navodno su dva operativca Hezbollaha posumnjala da nešto nije u redu s pejdžerima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije