Šta kažu prve analize: Kako je moguće da su eksplodirali pejdžeri kod gotovo 3000 ljudi?

3
Radiosarajevo.ba
Šta kažu prve analize: Kako je moguće da su eksplodirali pejdžeri kod gotovo 3000 ljudi?
Foto: AA / Liban okrivljuje izraelsku vojsku za napad

U utorak, 17. septembra, došlo je do eksplozije ručnih dojavljivača koje su koristili pripadnici Hezbollaha, pri čemu je povrijeđeno oko 2800 ljudi, uključujući i brojni ljekare.

Najmanje devet osoba je poginulo, a Hezbollah i Libanonske vlasti su optužili Izrael za ovaj incident. Dojavljivači, koji su nekada bili široko korišteni za komunikaciju, a sada su manje popularni, eksplodirali su zbog tehničkih problema, navodno uzrokovanih pregrijavanjem baterija. Libanonska televizija LBCI izvestila je o sigurnosnoj prijetnji servera, što je dovelo do niza eksplozija.

Dojavljivači su mali elektronski uređaji koji su nekada služili za primanje tekstualnih poruka, ali su sada rijetko korišteni zbog širenja pametnih telefona. Ipak, još uvijek se koriste u specifičnim oblastima kao što su bolnice zbog svoje pouzdanosti.

Policija na nogama: Ko je zapalio vikendicu vlasnika portala iz BiH?

Policija na nogama: Ko je zapalio vikendicu vlasnika portala iz BiH?

Prve analize pokazuju da je problem izazvan tehničkim kvarom baterija dojavljivača. LBCI navodi kako je došlo do pregrijavanja litijskih baterija nakon što su uređaji bili izloženi sigurnosnom ugrožavanju putem softverskog napada. To je dovelo do eksplozija u različitim dijelovima Libanona, uključujući južna predgrađa Bejruta.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i videozapisi koji prikazuju povrijeđene korisnike kako čekaju pomoć u bolnicama.

Libanonske vlasti pozvale su građane na oprez te su medicinske ustanove stavile u stanje visoke pripravnosti. Ovaj incident dodatno je povećao napetosti u regiji, a Hezbollah je najavio istragu o uzrocima eksplozija, ističući kako nije isključena mogućnost namjerne sabotaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije