Nova ograničenja nevakcinisanim u Italiji

0
AA
Nova ograničenja nevakcinisanim u Italiji
Foto: EPA-EFE / Italija

Nevakcinisani Italijani pred praznike suočeni su s novim ograničenjima pa tako ne mogu posjećivati restorane, pozorišta i muzeje. Italija je ove mjere uvela u cilju smanjenja širenje koronavirusa i podsticanja skeptika da se vakcinišu.

Od ponedjeljka do 15. januara policija može provjeriti da li gosti u restoranima ili barovima imaju zdravstvenu propusnicu koja potvrđuje da su vakcinisani ili da su se nedavno oporavili od koronavirusa. Aplikacije za pametne telefone vezane za zdravstvene propusnice bit će ažurirane, a onima koji su negativni na testu na COVID-19 više neće biti dozvoljen koncertima, projekcijama filmova i nastupima.

Broj novih infekcija COVID-19 u Italiji postepeno je rastao posljednjih šest sedmica i prije nego što se pojavila zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa omikrona. Italijani planiraju praznične zabave i putovanja da bi proveli vrijeme s prijateljima i porodicom. Božićna putovanja i praznična okupljanja prošle godine su bila ograničena zbog porasta broja zaraza.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Dok Njemačka i Austrija idu u pravcu uvođenja obavezne vakcinacije, Italija pooštrava ograničenja za nevakcinisane za vrijeme praznika, dok vakcinisanim građanima dozvoljava da žive manje-više normalno.

Stopa vakcinacije u Italiji viša je nego u susjednim zemljama, 85 posto starijih od 12 godina vakcinisano je, odnosno 77 posto ukupne populacije. Najmanja zainteresovanost za vakcinaciju je kod osoba koje imaju od 30 do 50 godina, a oko 3,5 miliona još uvijek nije primilo prve doze vakcina.

Silvio Brusaferro, šef talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje, rekao je da je ova starosna grupa sada najteže pogođena virusom.

Od ponedjeljka za pristup lokalnom javnom prevozu i boravak u hotelima potrebne su propusnice.

S obzirom na praznične kupovine mnogi gradovi, uključujući Rim i Milano, uveli su obavezno nošenje maski čak i na otvorenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije