Nova COVID pravila u Turskoj

0
AA
Nova COVID pravila u Turskoj
Foto: Hurriyet Daily News / Istanbul

Turska je u srijedu ukinula obavezni karantin za osobe vakcinisane trećom dozom, koje su bile u kontaktu sa zaraženim COVID-19.

”Svi pozitivni slučajevi će moći prekinuti izolaciju nakon sedam dana“, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca u videoporuci nakon sastanka Naučnog vijeća za borbu protiv COVID-19 te zemlje.

Koca je dodao kako je Vijeće ukinulo i obavezni PCR skrining test za osobe koje su bile u kontaktu s drugima zaraženim koronavirusom.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

”Odsad će PCR testovi biti primijenjeni samo na osobe koje pokazuju simptome”, rekao je ministar.

U posljednja 24 sata u Turskoj je obavljeno 422.028 testiranja na prisustvo COVID-19, a zaraza je potvrđena kod 77.722 osobe. Preminulo je još 145 zaraženih, a oporavile su se još 42.573 osobe.

Postotak odraslih osoba vakcinisanih najmanje dvjema dozama je 83,8, a jednom dozom 92,12. U Turskoj je dosad aplicirano 137.891.835 doza vakcina.

Provincije s najvećim postotkom vakcinisanih barem dvjema dozama su Osmaniye, Ordu, Amasya, Mugla, Kirklareli, Canakkale, Eskisehir, Balikesir, Zonguldak i Manisa.

Provincije s najnižim postotkom vakcinisanih najmanje dvjema dozama su Sanliurfa, Batman, Siirt, Diyarbakir, Bingol, Mus, Mardin, Bitlis, Agri i Elazig.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije