Ankara / Erdogan objavio kada na tržište izlazi prvi turski borbeni avion

08. 01. 2022. u 09:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će turski borbeni avion izaći naredne, 2023. godine.

"Nadam se da ćemo 2023. godine izvući naš nacionalni borbeni avion iz hangara i pokazati ga cijelom svijetu", kazao je turski predsednik.

"Naš nacionalni borbeni avion, koji će prvi let obaviti 2025. godine, nakon svih potrebnih testiranja zauzeće svoje mjesto na nebu 2029. kao udarna snaga našeg ratnog vazduhoplovstva”, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji predstavljanja tehnoloških projekata u kompleksu Turske uprave vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u Kahramankazanu u glavnom turskom gradu Ankari.

Istakao je takođe da je Turska prisutna u svakoj tehnološkoj oblasti koja je potrebna za napredni razvoj odbrambene industrije.

"Broj odbrambenih projekata u našoj zemlji prije 20 godina iznosio je samo 62, a danas premašuje 750, dok je broj naših kompanija koje posluju u ovoj oblasti porastao sa 56 na 1.500. Također, budžet Turske za projekte odbrambene industrije porastao je sa 5,5 milijardi na 75 milijardi dolara, a godišnji promet sektora porastao je sa milijardu dolara na 10 milijardi”, rekao je Erdogan, prenijela je Agencija Anadolija.

"Sada ulazimo u period u kojem ćemo djelovati mnogo sistematičnije i srednjoročno u oblasti odbrambene industrije", dodao je turski lider.

Naglasio je također da se Turska u velikoj mjeri može osloniti na domaću proizvodnju.

"Nećemo pristajati na isporuku proizvoda iz inostranstva koje sami možemo da proizvedemo. Razvoj i jačanje naše odbrambene industrije i dalje će biti naš prioritet”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da je Turska poseban napredak ostvarila u oblasti proizvodnje bespilotnih letjelica.

"Sada smo među tri najbolje zemlje u svijetu u proizvodnji bespilotnih letelica i naoružanih dronova. Također, među deset smo zemalja koje mogu dizajnirati, proizvoditi i održavati ratne brodove”, rekao je predsednik Turske.

Poručio je da će Turska i u narednom periodu nastaviti ostvarivati napredak i uspjehe u oblasti namjenske industrije.

"Krećemo se s ogromnom nacionalnom senzibilnošću u ovoj oblasti kako bismo razvili i proizveli oružje koje koriste naši vojnici, policija i žandarmerija u unutrašnjim i prekograničnim operacijama bez oslanjanja na bilo koga”, naglasio je Erdogan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)