Erdogan: Oduprijet ćemo se inflaciji, građane nismo ostavili pod pritiskom...

0
AA
Erdogan: Oduprijet ćemo se inflaciji, građane nismo ostavili pod pritiskom...
AA / Recep Tayip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će turske vlasti pružiti podršku kompanijama koje snažno doprinose održavanju broja zaposlenih u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pružamo podršku od 100 hiljada lira kompanijama koje su se obavezale da će zaposliti naše mlade ljude sa srednjom stručnom spremom ili fakultetom u periodu od najmanje 12 mjeseci uz zadržavanje broja zaposlenih u prošloj godini tokom 12 mjeseci", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, glavnom gradu Turske, nakon sastanka kabineta.

Istakavši da su se građani oprostili od 2021. godine, koja je bila teška za svijet i Tursku, kazao je da su u 2022. ušli s novim nadama i optimizmom.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Poručio je da građani u Turskoj i dalje imaju povjerenje u ekonomski program turskih vlasti.

"Činjenica da je 78 milijardi lira prebačeno u devizno zaštićene depozite turskih lira u kratkom periodu, znak je povjerenja naših građana u naš ekonomski program", kazao je Erdogan.

Naglasio je da će u narednom periodu učiniti sve potrebno kako bi se snažno suprotstavili porastu inflacije u Turskoj.

"Odlučni smo da se odupremo inflaciji, koju smo nekada u Turskoj smanjili na šest posto, te da je ponovo i što prije smanjimo na jednocifrene brojke", istakao je Erdogan, dodajući da su vlasti u proteklom periodu uvijek bile uz građane Turske:

"Nijednog našeg građanina nismo ostavili pod pritiskom povećanja cijena. Poduzeli smo posebne mjere kako ne bi pali prihodi naših građana pod pritiskom inflacije."

Podsjetio je da su danas objavljeni zvanični podaci o izvozu Turske za 2021. godinu.

"Turska je sa izvozom od 225 milijardi i 368 miliona dolara, koliko smo dostigli prošle godine, povećala svoj udio u globalnom izvozu na više od jedan posto po prvi put u historiji Republike", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako u planu imaju brojne projekte kako bi u ovoj godini izvoz Turske podigli na još viši nivo, dodajući da su sve bliže cilju da Turska ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, odnosno kada vrijednost izvoza prelazi vrijednost uvezenih dobara i usluga.

Vanjskotrgovinski deficit Turske u 2021. godini smanjen je za 7,8 posto u odnosu na godinu ranije i iznosi 45,9 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom povećana na 83,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije