Njemački političari u strahu: Moramo djelovati odmah!

6
Radiosarajevo.ba
Njemački političari u strahu: Moramo djelovati odmah!
Foto: EPA-EFE / Njemački političari u strahu zbog kineske tehnologije

Afera prisluškivanja vodećih oficira Bundeswehra uzurujala je političare vladajuće koalicije u Njemačkoj. Neki od njih sada zahtijevaju odlučniju provjeru kineske tehnologije u sistemima komunikacije.

"Učestali cybernapadi ukazuju koliko je kritično važna sigurnost digitalne infrastrukture," rekla je za njemačke medije državna sekretarka u Ministarstvu privrede Franziska Brantner.

"Zato je važno i da vlada donese odluku o postupanju s ponuđačima poput Huaweija i zaštiti našu 5G mrežu," rekla je političarka Zelenih, jedne od tri partije koalicije kancelara Olafa Scholza.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Portparol za unutrašnju politiku Scholzove Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann je ocijenio kako Njemačkoj hitno treba strategija zamjene ključnih komponenti kompanije Huawei iz njemačke 5G mreže.

Time zemlja može da umanji rizik strukturne zavisnosti od Kine i proboja sistema, piše dpa. Zeleni se slažu da je žurba neophodna. "Uz izrazito narasle prijetnje ne smijemo više gubiti vrijeme", rekao je potpredsjednik poslaničkog kluba te stranke Konstantin von Notz.

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

"Naše službe sigurnosti nas upozoravaju jasno da jasnije ne može," dodao je Von Notz, inače i šef parlamentarnog odbora za kontrolu obavještajnih službi. "Očekujemo brzu kancelarovu odluku."

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje vodi Nancy Faeser iz SPD, još u septembru je odlučilo da protera Huawei i ZTE - isto kinesku firmu - iz 5G mreže. Domaći mobilni operateri, Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica Deutschland - O2, do kraja iduće godine bi trebalo da u svojim sistemima zamijene kritične komponente kineskog porijekla. Tako radikalnom pristupu usprotivio se ministar saobraćaja Volker Wissing, zadužen i za digitalizaciju. Wissing je političar liberalne FDP, najmanje stranke u vladajućoj koaliciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije