Napad na fabriku firme 'Tesla' u Njemačkoj šokirao javnost: 'Ozbiljan udar na našu industriju'

0
Radiosarajevo.ba
Napad na fabriku firme 'Tesla' u Njemačkoj šokirao javnost: 'Ozbiljan udar na našu industriju'
Foto: EPA - EFE / Fabrika firme 'Tesla' u Berlinu

Napad koji je Teslinoj fabrici kod Berlina prekinuo napajanje strujom i na više dana zaustavio proizvodnju ukazuje na prijetnje domaćoj automobilskoj industriji, rekao je u srijedu ekspert Stefan Bratzel.

Osim prekida elektrodistributivne mreže, što je pogodilo Teslu, postoje i drugi načini za remećenje proizvodnje, rekao je u srijedu Bratzel, šef Centra za menadžment autoindustrije (CAM) iz Bergiš Gladbaha.

Veliki proizvođači, poput VW mogu donekle da se zaštite od takvih napada ako sami, u sopstvenom krugu fabrike počnu da proizvode struju, nastavio je stručnjak.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Međutim, izloženi ostaju pristupni putevi, kao i dobavljači. "Ako neki dio postane nedostupan, proizvodnja staje", ukazao je Bratzel, dodajući da proizvodnja zavisi i od sigurnosti IT sistema fabrika.

Država mora da zadrži kriminal pod kotrolom, inače investitori mogu da se zapitaju koliko je njihovo ulaganje u Njemačkoj sigurno, rekao je.

Naime, incident kod berlinskog pogona Tesle, američkog automobilskog giganta, izaziva međunarodnu pažnju i "erodira imidž Njemačke kao lokacije za ulaganje", piše dpa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije