Njemački grad izdao ozbiljno upozorenje: Moguće je širenje opasne virusne bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Njemački grad izdao ozbiljno upozorenje: Moguće je širenje opasne virusne bolesti
Foto: DPA / Ozbiljno upozorenje za područje grada Minhena

Grad München upoznao je javnost s rizikom od krpeljnog encefalitisa (TBE), virusne bolesti koju prenose krpelji. Kako je priopćio Gradski ured za zdravstvo, krpelji su sada aktivni gotovo cijele godine, a ne više samo u proljeće i ljeto, a njihovi ugrizi mogu dovesti do infekcija, osobito kada je zima blaga.

Prema informacijama Instituta Robert Koch, München je jedan od 178 urbanih i ruralnih okruga u Njemačkoj koji se smatraju područjima u kojima je visok rizik od krpeljnog meningoencefalitisa (KME). Zdravstvena službenica Beatrix Zurek hitno preporučuje cijepljenje protiv opasne bolesti, pišu njemački mediji.

"Ugriz krpelja može dovesti do upale moždanih ovojnica i leđne moždine, što rezultira paralizom, a u pojedinačnim slučajevima može biti i smrtonosan", navela je u upozorenju, prenosi Fenix magazin.

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Zurek kaže kako je upozorenje posebno namijenjeno osobama koje puno vremena provode vani: "Cijepite se protiv KME ili osvježite svoju zaštitu od cijepljenja."

Postoji učinkovito cijepljenje koje se dobro podnosi i sastoji se od tri vakcine. Prema mišljenju stručnjaka, moglo bi doći do pojave posebno velikog broja krpelja ove sezone, zbog čega nije isključena zaraza stanovništva.

Krpelji vrebaju u toplim, vlažnim okruženjima kao što su šume, livade, parkovi i vrtovi. Važno je nakon boravka u takvim područjima temeljito provjeriti ima li na vašoj odjeći i koži krpelja – bez obzira na vaš status cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Primjena sredstva protiv insekata također može pomoći u sprječavanju zaraze krpeljima, navode njemački mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije