Njemački mediji: Ovo su najveće krize tokom mandata Angele Merkel

0
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji: Ovo su najveće krize tokom mandata Angele Merkel
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Protokoli Bundestaga dokumentiraju da su prije koronavirusa, njemačku politiku i kancelarski mandat Angele Merkel od 2005., obilježile prije svega tri krize.

Riječ je o dolasku nekoliko stotina hiljada izbjeglica uglavnom iz Sirije, finansijska kriza i klimatska kriza, piše DW

"Kancelarka se tokom svoje karijere očito najviše bavila krizom eura i finansijskom krizom", kaže Ursula Weidenfeld, novinarka i biografkinja Angele Merkel.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

"Kišobrani" za spas od bankrota

Merkel se u parlamentu u više navrata morala potruditi oko podrške zemljama poput Grčke, Portugala ili Irske, odnosno da se „kišobranima" u obliku milijardske pomoći te zemlje spasi od bankrota.

Razni oblici financijske pomoći u Bundestagu su spomenuti više od 2000 puta.

Ako propadne euro, onda će propasti i Europa”, rekla je Merkel u Bundestagu 19.5.2010.

Merkel je ipak često morala „pritiskati” svoj vlastiti klub zastupnika da podrži njezinu politiku. Predmet sporova često je bila činjenica da i Njemačka, odnosno njemački porezni obveznici, na koncu konca odgovaraju za kredite ako ih navedene zemlje nisu u stanju vraćati. 

Izbjeglice i migranti

AfD se nešto kasnije, od 2015., fokusirao na pitanje migracija – broj ljudi koji su pobjegli iz Sirije i potražili utočište u Njemačkoj je jako porastao.

U okviru samo jedne godine, u Njemačku je stiglo skoro milion izbjeglica.

Sirija je jedan od pojmova koji se najčešće spominjao na debatama u Bundestagu tokom mandata Angele Merkel – na zasjedanju 4.12.2015. čak više od 600 puta.

Bio je to dan kada su zastupnici podržali angažman Bundeswehra u borbi protiv „Islamske države”.

"U avgustu 2015. Merkel je izrekla onu svoju čuvenu rečenicu „Uspjet ćemo, i tu se mogao steći dojam da je to prvi put da se kod Angele Merkel moglo vidjeti i njezina lična uvjerenja", izjavila je Weidenfeld.

Klimatska kriza

Ovo je tema koja je godinama u fokusu Bundestaga – ustvari nijedna druga tema nije bila tako dugo u prvom planu kao klimatska kriza.

Pojam „zaštita klime" spomenut je na skoro svakom zasjedanju Bundestaga otkako je Merkel postala kancelarka – on je dokumentiran na 768 od ukupno 958 zasjedanja.

U svom prvom govoru kao kancelarka pred Bundestagom, Merkel je koncem 2005. zaštitu klime prezentirala kao gospodarsku temu.

„Ja ću, a ovo upućujem i u smjeru ministra za zaštitu okoliša, na mojim putovanjima u inozemstvo kao njemački tehnološki know-how svjesno propagirati projekte zaštite klime koji su pogotovo nakon Protokola iz Kyota od iznimnog značaja za zemlje u razvoju. Izvoz tehnologija i zaštita klime danas su tijesno povezani jedno s drugim. Mislim da na tom polju možemo demonstrirati našu ulogu kao izvozni svjetski prvaci", izjavila je jednom prilikom Angela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije