Albanija / Angela Merkel u oproštajnoj posjeti Zapadnom Balkanu: Danas susret sa Tegeltijom

14. 09. 2021. u 06:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravi na Balkanu, a nakon posjete Srbiji, danas će u Albaniji gdje će održati sastanak s liderima zemalja regiona. 

Merkel će posjetu Zapadnom Balkanu nastaviti u Tirani, gdje će u toku dana imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će, također, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te države Evropskoj uniji.

Merkel će se sastati s liderima zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji je započeo ciljevima poput olakšavanja regionalne saradnje između šest zemalja zapadnog Balkana s vizijom kojom se pomaže u ispunjavanju kriterija za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovat će na sastanku i radnom ručku lidera zapadnog Balkana s kancelarkom Merkel u Tirani.

Planirano je da se nakon toga upriliči bilateralni sastanak Tegeltije i Merkel.

Susret s Merkel dolazi nakon što je imenovan novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je bivši ministar poljoprivrede Njemačke.

Angela Merkel će nakon 16 kancelarskih godina krajem ovog mjeseca napustiti politiku.

Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke su Armin Laschet, kandidat konzervativnog bloka CDU/CSU kojem pripada i aktuelna kancelarka, Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD, lijevi centar), te Annalena Baerbock iz Zelenih.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)