Ivana Korajlić u ime naše zemlje razgovarala sa Angelom Merkel u Beogradu

4
I. S.
Ivana Korajlić u ime naše zemlje razgovarala sa Angelom Merkel u Beogradu
Foto: Radiosarajevo.ba / Ivana Korajlić

Njemačka kancelaraka Angela Merkel razgovarala je u ponedjeljak sa predstavnicima civilnog društva iz država Zapadnog Balkana.

Na sastanku, koji je organizirala Ambasada Njemačke u Beogradu, učestvovali su predstavnici iz zemlje domaćina, Srbije ali i Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Ivana Korajlić, u ime naše zemlje s odlazećom njemačkom kancelarkom u Beogradu je razgovarala predstavnica organizacije Transparency International u BiH.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Korajlić naglasila ipak ne može komentarisati sam sadržaj sastanka, međutim, dodala je kako je Merkel pokazala veliku zainteresiranost za stavove iz civilnog društva.

“Mogu da prokomentarišem da je poruka pozitivna to što se Merkel sastala sa civilnim društvom i to prije sastanka sa Vučićem. Njemačka kancelarka je vrlo otvoreno razgovarala o problemima u regionu”, kazala je Korajlić za Radiosarajevo.ba.

Naglašava kako je svaki učesnik sastanaka u Beogradu imao priliku da iznese probleme iz svoje države.

“Ja sam govorilo o onome o čemu Transparency International u BIH govori godinama. Tu su problemi s nedostatkom provođenja reformi, o opstrukcijama, te o činjenici da ne samo da naša zemlja stoji u mjestu, nego smo nazadovali u svemu", dodaje Korajlić konstatirajući kako se "u isto vrijeme ove reforme koje se ‘provode’ jednostavno idu u pogrešnom smjeru".

Također, Korajlić dodaje kako je rekla da bi "međunarodna zajednica mora obratiti više pažnje na koji način pregovara i sa kim pregovara, i o kakvim rješenjima za našu zemlju”.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Beogradu kako inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, mora biti otvorena i za ostale tri zemlje na  Zapadnom Balkanu.

Merkel je kazala da sa Aleksandrom Vučićem postoji odnos pun poverenja i da su na tom putu postigli niz rezultata bez obzira na to što predstoji dug put pred državama regiona dok ne postanu članice EU.

“Naše države bilateralno su čvrsto povezane”, rekla je njemačka kancelarka Merkel. Dodala je kako je jedna od tema bila i Kosovo, ali i Bosna i Hercegovina. Ipak, medijima nisu bili poznati detalji razgovora o našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije