!/ Tegeltija kazao Merkel: U BiH nešto možemo riješiti mi, a nešto će buduće generacij...

14. 09. 2021. u 16:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) razgovarao je u Tirani s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko - britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU.

Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije koronavirusa.

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH.

Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH,  te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)