Tegeltija kazao Merkel: U BiH nešto možemo riješiti mi, a nešto će buduće generacije

3
Radiosarajevo.ba
Tegeltija kazao Merkel: U BiH nešto možemo riješiti mi, a nešto će buduće generacije
Foto: Vijeće ministara BiH / Merkel i Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) razgovarao je u Tirani s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko - britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU.

Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Predsjedavajući Vijeća ministara je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije koronavirusa.

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH.

Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH,  te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije