Njemački medij: Privatne vojske nisu samo ruski problem

0
Radiosarajevo.ba
Njemački medij: Privatne vojske nisu samo ruski problem
Foto: EPA-EFE / Wagnerovci

Takozvane "Private Military Companies" ili privatne vojne kompanije često igraju važnu ulogu u sukobima.

Deutsche Welle donosi najvažnija pitanja i odgovore vezane uz privatne vojske.

Vagnerovce često nazivaju plaćenicima. Je li to tačno?

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Strogo uzevši - ne. Po humanitarnom međunarodnom pravu se plaćenicima mogu nazvati samo one snage koje ispunjavaju svih šest kriterija definiranih Ženevskom konvencijom:

  • to su oni koji su angažirani u zemlji ili inozemstvu i to s posebno definiranim ciljem, a to je borba u oružanom sukobu
  • plaćenici su oni koji doista sudjeluju u konkretnim neprijateljskim djelovanjima
  • oni koji sudjeluju u neprijateljskim djelovanjima prije svega kako bi osobno na neki način ostvarili dobit, odnosno oni koji su od jedne od strana u sukobu doista dobili potvrdu da će za to biti materijalno nagrađeni, a pritom je ta nagrada znatno veća od onoga što će dobiti ili su dobili borci istog ranga kao članovi regularnih oružanih snaga te stranke u sukobu, koji imaju slične zadatke kao i plaćenici
  • to su oni koji nisu državljani niti jedne od strana uključenih u sukob, a niti žive na području pod nadzorom jedne od strana u sukobu
  • oni koji nisu pripadnici oružanih vojnih snaga jedne od strana u sukobu
  • oni koji nisu po službenom nalogu jedne od strana koje nisu uključene u konflikt poslani na teren kao pripadnici oružanih snaga te treće strane

Sarah Katharina Stein je naućna saradnica na Institutu za javno pravo Univerziteta Albert Ludwig u Freiburgu i upravo piše disertaciju o angažmanu privatnih vojnih postrojbi. Za DW kaže: "Mnoge od tih privatnih vojnih službi ne ispunjavaju te kriterije. Kada pogledamo na primjer sukob u Siriji, onda bi se moglo govoriti o internacionaliziranom oružanom konfliktu u koji je uključena i Rusija kao država. To znači da ruski državljani po toj definiciji nisu plaćenici."

Najveća prepreka, i to ne samo za pripadnike skupine Wagner već za sve možebitne plaćenike je, kako kaže Stein, treća odredba: što su plaćeni znatno više od pripadnika regularnih vojnih snaga.

Wagnerovi vojnici, strogo uzevši, nisu plaćenici, već pripadnici jedne od takozvanih "Private Military Companies" (PMC), odnosno privatnih vojnih kompanija. Kako su one nastale?

Nakon Drugog svjetskog rata mnoge zapadne zemlje su privatizirale znatne dijelove svojih koncerna koji su se bavili proizvodnjom oružja. Sljedeći korak je bila privatizacija vojnih usluga.

Kada su 1990., nakon kraja hladnog rata u Evropi, SAD, Velika Britanija, pa i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza reducirali broj pripadnika svojih oružanih snaga, mnogi dobro obrazovani vojnici odjednom su se našli na ulici.

Epilog haosa u Francuskoj: Napadnuta 31 policijska stanica, danas sahrana ubijenog mladića

Epilog haosa u Francuskoj: Napadnuta 31 policijska stanica, danas sahrana ubijenog mladića

Svoj novi dom su pronašli u takozvanim "Private Military Companies", i često se znalo dogoditi da ih angažiraju upravo iste one države u kojima su ranije bili članovi vojnih snaga. Radilo se i radi se o angažmanima u unutardržavnim sukobima manjeg intenziteta, kako se te države ne bi morale same uključivati u njih.

Katharina Stein kaže: "Privatni vojni uslužni djelatnici su ponekad i poduzeća koja su integrirana u veće poduzetničke strukture, znači akteri koji mogu ponuditi cijeli niz usluga. Na primjer da negdje odu, oslobode taoce, i opet napuste to područje. Ili da školuju pripadnike neke vojske kako bi po NATO-ovim standardima bili u stanju reagirati na neki napad."

Europska unija: Spaljivanje Kur'ana ili bilo koje druge svete knjige jasan čin provokacije

Europska unija: Spaljivanje Kur'ana ili bilo koje druge svete knjige jasan čin provokacije

U čemu je prednost za države kada angažiraju privatne vojne kompanije?

"Za početak, one su znatno jeftinije, ne morate ih obučavati. Ne morate im plaćati penzije. Ne moram im ništa plaćati kada su bolesni. Ne moram se obvezati na dugoročna plaćanja, već plaćam samo za tu jednu akciju, koja traje na primjer tri mjeseca, kako bi u okviru te akcije nešto obavili", objašnjava Stein.

Radi se dakle o klasičnom outsourcingu koji se temelji na kalkulaciji troškova i koristi. Za mnoge države je to, kako se čini, jednostavno puno povoljnija alternativa. SAD je između 1994. i 2007. investirao oko 300 milijardi američkih dolara (540,64 milijardi KM) u 12 privatnih vojnih kompanija. To je ogromna svota, ali za mnoge zemlje je usprkos svemu dobra investicija: "Ti ljudi su dobro obučeni, vrhunski specijalisti, imaju svoju opremu. A ja plaćam zapravo samo za ono što dobijem, inače nemam nikakve druge troškove."

Priča iz SAD: Osumnjičeni za ubistvo na Floridi uhapšen nakon 40 godina

Priča iz SAD: Osumnjičeni za ubistvo na Floridi uhapšen nakon 40 godina

A prije svega "Private Military Companies" obavljaju prljave poslove, poput Wagnera u Siriji ili u Ukrajini. Njihovi mrtvi i ranjeni pripadnici ne izazivaju odmah velike unutarnjopolitičke debate, kao što je to slučaj kod vlastitih vojnih snaga. A odgovornost za, primjerice, ratne zločine, lako se prebaci na te subjekte.

Za Stein je to još jedan ključni argument: "Uvijek se može reći pa mi to uopće nismo bili, tu se prekida ta izravna odgovornost neke države. Privatne vojne kompanije se uvijek mogu angažirati, na primjer onda kada parlament neke zemlje ne podrži odluku o angažiranju vojnih snaga te zemlje."

Ali postoje i nedostaci angažiranja privatne vojne kompanije – kako je pokazao i marš vagnerovaca prema Moskvi prošlog vikenda. To je bila premijera, PMC se pobunio protiv vlastite zemlje, zemlje koja ga je angažirala.

Španija započinje predsjedanje Evropskom unijom: Posjeta premijera Pedra Sancheza Ukrajini

Španija započinje predsjedanje Evropskom unijom: Posjeta premijera Pedra Sancheza Ukrajini

A šta je s kaznenom odgovornošću?

"Kazneni progon PMC-ova u zemljama u koje su poslani se praktički ne događa. U posljednjih nekoliko decenija poznati su primjeri presuda nakon propalog državnog udara u Ekvatorijalnoj Gvineji 2004. Između ostaloga je Simon Mann, jedan od utemeljitelja i šef Uprave Executive Outcomes i Sandline International, osuđen najprije u Zimbabveu, a onda i nakon izručenja u Ekvatorijalnoj Gvineji na 34 godine zatvora. Njega je 2009. pomilovao predsjednik Obiang", kaže Katharina Stein.

Taj slučaj je izazvao mnogo pažnje, ponajprije zbog Marka Thatchera, sina nekadašnje britanske premijerke. Thatcher je naime financijski podržavao Manna te je na koncu platio 560.000 dolara (1.009.203,44 KM) kako ne bi morao završiti u zatvoru. U načelu se može reći: države teško mogu kontrolirati privatne vojne kompanije, one često djeluju u sivoj pravnoj zoni, često ne smatraju da se trebaju pridržavati važećih zakona, normi ili ratnog prava.

A primjer za to je masakr sa 17 mrtvih koji su počinili pripadnici američkog Blackwatera u septembru 2007. u Bagdadu. Četvero suradnika tog PMC-a, koji su bili odgovorni za krvoproliće, tadašnji američki predsjednik Donald Trump je pomilovao 2020.

Šef CIA-e nazvao glavnog ruskog obavještajca zbog pobune Wagnera

Šef CIA-e nazvao glavnog ruskog obavještajca zbog pobune Wagnera

Hoće li se zbog Wagnera pokrenuti nova rasprava o korištenju "Private Military Companies"?

Katharina Stein se barem nada da će "slučaj Wagner" rezultirati načelnom promjenom razmišljanja, odnosno da će društveni pritisak porast u toj mjeri da se uvede međunarodna regulacija.

No takve su inicijative do sada redovno propadale. "Bilo je više međunarodnih inicijativa na nivou UN-a, kako bi usvojilo neki obvezujući ugovor o privatnim vojnim kompanijama. Ali sporazum su neke strane blokirale, prije svih SAD, Velika Britanija, Južnoafrička Republika i Izrael. To su ujedno četiri države koje najviše koriste usluge PMC-ova."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije