Epilog haosa u Francuskoj: Napadnuta 31 policijska stanica, danas sahrana ubijenog mladića

0
Hina
Epilog haosa u Francuskoj: Napadnuta 31 policijska stanica, danas sahrana ubijenog mladića
Foto: EPA-EFE / Neredi u Francuskoj

Francuska se u subotu oporavlja od četvrte noći nereda koje je izazvalo policijsko ubistvo tinejdžera, dok se njegova porodica priprema za sahranu koja će se održati danas.

Vlada je širom zemlje rasporedila 45.000 policajaca i nekoliko oklopnih vozila ne bi li suzbila najgoru krizu u mandatu predsjednika Emmanuela Macrona od demonstracija žutih prsluka.

U četvrtoj noći nereda zapaljeno je više od 1.300 automobila i izazvano 2.560 požara na cestama, objavilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema vlastima, napadnuta je 31 policijska stanica. Ukupno 1.311 osoba uhapšeno je sinoć, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, a prosječna dob uhićenih je 17 godina.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ovaj broj značajno je povećanje u usporedbi s hapšenjima prethodne noći, kada ih je bilo 875, navodi ministarstvo. Nasilje je bilo "manjeg intenziteta" nego prije. Do sada je povrijeđeno više od 200 policajaca.

Nahel M., 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porijekla, ubijen je tokom saobraćajne kontrole u utorak u predgrađu Nanterrea. Bit će pokopan kasnije danas. Ceste koje vode do pogrebnog poduzeća i groblja bit će zatvorene, sanaje Reuters.

Smrt Nahela ponovno je potaknula dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mješovitih urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam. Macron je negirao postojanje sistemskog rasizma unutar francuskih agencija za provođenje zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije