Ukrajina podnijela prve optužbe zbog deportacije siročadi iz Hersona

0
Fena
Ukrajina podnijela prve optužbe zbog deportacije siročadi iz Hersona
Fena / Tvrde da je više od 19.000 djece ilegalno prebačeno

Ukrajinski tužioci u petak su optužili ruskog političara i dvojicu osumnjičenih ukrajinskih kolaboracionista za ratne zločine zbog navodne deportacije desetine siročadi iz bivšeg okupiranog grada Hersona na jugu zemlje, od kojih su neka bila samo godinu stara.

Oni su prvi osumnjičeni koje je optužila Ukrajina, koja tvrdi da je više od 19.000 djece ilegalno prebačeno u Rusiju ili teritoriju pod ruskom kontrolom.

Optužbe koje su podigli ukrajinski tužioci uslijedile su nakon šire istrage provedene u saradnji a Međunarodnim krivičnim sudom sa sjedištem u Den Haagu, čiji je glavni tužilac posjetio dječiji dom u Hersonu.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

U petak je u Ukrajini podignuta optužnica, u predpretresnoj fazi u kojoj tužioci utvrđuju da postoji dovoljno dokaza da se sumnja da je osoba počinila krivično djelo.

ICC, stalni svjetski tribunal za ratne zločine, izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske povjerenice za prava djeteta, optužujući ih za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz sirotišta i dječijih domova u Ukrajini pod ruskom okupacijom.

Kremlj je u srijedu ponovo odbacio optužbe da je Rusija prekršila prava djece u Ukrajini i naveo da, naprotiv, njene oružane snage spašavaju djecu iz zona sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije