Ukrajina započela vježbe odgovora na nuklearnu katastrofu u blizini Zaporožja

0
Fena
Ukrajina započela vježbe odgovora na nuklearnu katastrofu u blizini Zaporožja
Foto: Fena / Arhiv / Zaporožje / Ilustracija

Ukrajina je započela vježbe odgovora na nuklearnu katastrofu u četvrtak u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, koju je okupirala Rusija, na jugu zemlje, saopćili su regionalni zvaničnici.

Kijev je u ovom mjesecu optužio Rusiju da planira "teroristički" napad na elektranu koji uključuje ispuštanje radijacije. Moskva je odbacila te optužbe.

Jurij Malaško, guverner regije Zaporožje, koja uključuje elektranu, kazao je da su vježbe počele u gradu Zaporožja i u regiji u njegovoj okolini.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Slične vježbe počele su u susednoj oblasti Herson, saopćio je guverner Hersonske oblasti Oleksander Prokudin.

Svrha vježbe je koordinacija akcija svih službi u slučaju stvarne opasnosti od vanredne situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopćio je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pozivajući stanovnike da ostanu mirni.

Prokudin je naveo da razni zvaničnici i snage civilne odbrane zajednički rade na scenarijima koji bi mogli uslijediti nakon nuklearne katastrofe, te na tome kako informirati i evakuirati stanovništvo. Vlasti su testirale sisteme za uzbunjivanje.

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća evropska, nalazi se u blizini grada Enerhodara na jugu Ukrajine. Postrojenje je okupirala Rusija od početka marta prošle godine, ubrzo nakon invazije Moskve u punom obimu.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ovog mjeseca međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine okupaciju elektrane i garantira nuklearnu sigurnost.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje ogromnog kompleksa. Obje strane su to opisale kao "nuklearni terorizam".

Ukrajina, nekadašnja sovjetska republika, pretrpjela je najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine, kada su se oblaci radioaktivnog materijala raširili po većem dijelu Evrope nakon eksplozije i požara u nuklearnoj elektrani u Černobilju, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije