Čelnik IAEA-e upozorio na opasnosti oko nuklearne elektrane u Zaporožju

0
Hina
Čelnik IAEA-e upozorio na opasnosti oko nuklearne elektrane u Zaporožju
Foto: EPA / Nuklearna elektrana Zaporožje

Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu 6. maja,  da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna" i pozvao na poduzimanje mjera za njen siguran rad.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je upozorenje s obzirom na to da su u toku evakuacije u obližnjem gradu Enerhodaru, koje je naredio lokalni proruski čelnik.

"Opća situacija u području nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", napisao je Grossi na web stranici agencije.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

"Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne sigurnosti i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš."

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporožju nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na susjednu državu u februaru 2022. U blizini postrojenja često je dolazilo do razmjene vatre, pri čemu su se strane međusobno optuživale.

Grossi je zadnji put posjetio Zaporižju, najveću europsku nuklearnu elektranu, u martu u sklopu napora da razgovara s obje strane kako bi se postigao sporazum o zaštitnim mjerama za siguran rad elektrane. Više je puta upozoravao na opasnosti vojnih operacija u blizini nuklearke.

Privremene mjere: Bjelorusija uvela graničnu kontrolu ulaska na granici sa Rusijom

Privremene mjere: Bjelorusija uvela graničnu kontrolu ulaska na granici sa Rusijom

Rusija je u septembru prošle godine proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, uključujući regiju Zaporožje. Elektrana se nalazi u dijelu te regije pod kontrolom Rusije, a mnogi zaposlenici koji upravljaju njome žive u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

Jevgenij Balitski, proruski čelnik dijela regije Zaporižje koji je pod kontrolom Rusije, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini crte bojišnice. Rekao je da se ukrajinsko granatiranje pojačalo na tom području posljednjih dana.

Očekuje se da će ukrajinska proljetna protuofanziva protiv ruskih snaga ići na povratak regije Zaporižje čijih 80 posto drže ruske snage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije