Viktor Orban opet šokira izjavama: 'Vrijeme je na ruskoj strani, Ukrajina ne može pobijediti'

4
Radiosarajevo.ba
Viktor Orban opet šokira izjavama: 'Vrijeme je na ruskoj strani, Ukrajina ne može pobijediti'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Vladimir Putinovo rješavanje pobune plaćenika pokazuje da ruski predsjednik ostaje čvrsto na vlasti, rekao je Viktor Orban, stavljajući mađarskog lidera, još jednom, u nesklad sa zapadnim partnerima.

"Kada se to riješi u roku od 24 sata, to je signal snage", rekao je Orban za Axel Springer

Govoreći o nedavnoj pobuni Wagnerovih paravojnih trupa, koja je dovela vojnike i oklopna vozila opasno blizu Moskve, mađarski premijer je rekao da ne vidi "nikakvu veliku važnost te situacije", što ga razlikuje od brojnih zapadnih zvaničnika koji, dok ostaju oprezni, su rekli da je pobuna otkrila slabosti Putina.

Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu

Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu

"Putin je predsjednik Rusije", rekao je Orban, koji je razvio blizak lični odnos s Putinom. "Dakle, ako neko spekuliše da bi on mogao propasti ili biti zamijenjen, ne razumije ruski narod i ruske strukture moći."

Pobuna Wagnera proteklog vikenda, koja je dovela Rusiju na ivicu građanskog rata, izazvala je sve više pitanja u zapadnim zemljama o tome kolika je šteta nanijeta Putinovom režimu.

Dodik nakon sastanka s Orbanom: Dobili smo 100 miliona eura pomoći, imamo odličnu saradnju

Dodik nakon sastanka s Orbanom: Dobili smo 100 miliona eura pomoći, imamo odličnu saradnju

Pobuna je završena dogovorom postignutim između Kremlja, Wagnera i Bjelorusije, prema kojem su svi koji su učestvovali u pokušaju puča mogli izbjeći gonjenje, a vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin, mogao je otići u izgnanstvo u Bjelorusiju.

Ali za Orbana, Putinova vlast ostaje netaknuta uprkos pobuni, koja je predstavljala možda najveći izazov za njegovu 23-godišnju vladavinu.

"Rusija djeluje drugačije od nas", rekao je mađarski premijer. "Ali strukture u Rusiji su vrlo stabilne. Bazirane su na vojsci, tajnoj službi, policiji... To je vojno orijentirana zemlja."

Dodao je: "Nisu oni kao zemlje kao što su Njemačka ili Mađarska. To je drugačiji svijet. Struktura je drugačija, moć je drugačija, stabilnost je drugačija."

Retorika je u skladu s načinom na koji je mađarski lider rukovao Rusijom od početka rata. Bio je spor u osudi potpune ruske invazije na Ukrajinu i od tada je zadržao proruski stav u sukobu, pristup koji služi i Orbánovim unutrašnjim političkim ciljevima i pomaže u očuvanju dugoročnih odnosa s Kremljom.

Vladimir Putin
Foto: EPA: Vladimir Putin

U intervjuu, Orban je ponovio svoju argumentaciju da će "biti nemoguće" za Ukrajinu da pobijedi u ratu protiv Rusije.

Već nekoliko mjeseci sada, mađarski lider suštinski tvrdi da bi Ukrajina trebala prestati pokušavati povratiti ruski okupirani teritorij i tražiti pregovore - stav koji ga je uglavnom izolirao unutar zapadnog saveza.

"Ukrajina više nije suverena država", rekao je premijer. "Nemaju novca. Nemaju oružje. Mogu se boriti samo zato što ih mi podržavamo - mislim na Zapad."

Ponavljajući neke od svojih prethodnih izjava, Orban je rekao da je "vrijeme" "na ruskoj strani, a ne na ukrajinskoj" i dodao da glavni europski partneri Kijeva, Njemačka i Francuska, nisu sposobni posredovati u postizanju mirovnog sporazuma.

"Jedini način" da se završi rat, rekao je Orban, je "pregovor između Rusa i Amerikanaca i garantirani mir za Europu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije