Španija započinje predsjedanje Evropskom unijom: Posjeta premijera Pedra Sancheza Ukrajini

1
Fena
Španija započinje predsjedanje Evropskom unijom: Posjeta premijera Pedra Sancheza Ukrajini
Foto: Twitter / Španija predsjedava EU

Španija u subotu preuzima rotirajuće predsjedanje Evropskom unijom, a premijer Pedro Sanchez započinje ovo predsjedanje posjetom Kijevu kako bi pokazao nepokolebljivu evropsku podršku Ukrajini.

Premijer Sanchez će započeti predsjedanje EU-om u Ukrajini kako bi svojim prisustvom pokazao nepokolebljivu podršku Evropske unije toj zemlji, stoji u saopćenju iz njegova ureda.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da Sanchezova posjeta "govori mnogo o važnosti za našu Evropu i kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU".

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Od jula do kraja decembra Španija će predsjedati EU-om koje se rotira između 27 zemalja članica bloka. Ovo je peto predsjedanje Španije koja je članicom postala 1986 i sada predsjedanje preuzima od Švedske.

Predsjednik španske vlade Pedro Sanchez predstavio je četiri prioriteta španskog predsjedanja Vijećem EU-a a to su: promicanje reindustrijalizacije Evrope, kretanje prema zelenoj tranziciji, jačanje socijalne pravde i evropskog jedinstva.

Sanchez je rekao ambasadorima dvadeset i sedam država članica koji su prisustvovali predstavljanju prioriteta da Španija preuzima rotirajuće predsjedanje Vijećem "sa zahvalnošću i poniznošću te s odlučnom ambicijom da ga učini korisnim instrumentom koji poboljšava živote ljudi i dovodi Evropu još bliže svojih građana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije