Nikki Haley napala Trumpa zbog smrti Navaljnog: 'On je na Putinovoj strani'

1
Radiosarajevo.ba
Nikki Haley napala Trumpa zbog smrti Navaljnog: 'On je na Putinovoj strani'
Foto: EPA - EFE / Nikky Haley

Nikky Haley, kandidatkinja za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, kritikovala je danas svog protukandidata Donalda Trumpa zbog prijateljskih veza s Vladimirom Putinom, nakon što je najžešći protivnik ruskog predsjednika Aleksej Navaljni umro u zatvoru.

"Donald Trump nastavlja biti na strani Vladimira Putina - čovjeka koji ubija svoje političke protivnike, drži američke novinare kao taoce i koji nikada nije skrivao želju da uništi Ameriku", rekla je Haley u izjavi koju je objavila njezina kampanja.

Trump je godinama povremeno hvalio Putina, a 2022. ga je nazvao "genijem" zbog njegove odluke da napadne susjednu Ukrajinu, čime je zapalio rat koji još uvijek bjesni.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

O smrti Navalnog izvijestila je ruska zatvorska uprava. Taj 47-godišnji advokat postao je poznat prije više od deset godina, javno osuđujući i dokumentirajući, kako ju je nazvao, raširenu korupciju i golemo bogatstvo među "prevarantima i lopovima" koji su činili elitu Putinove Rusije.

Mnogi zapadni čelnici optužili su Kremlj za smrt Navaljnog. Nisu iznijeli dokaze, ali Putinovi neprijatelji imaju historiju umiranja pod nejasnim okolnostima.

Cameron o smrti Navaljnog: 'Putina treba smatrati odgovornim'

Cameron o smrti Navaljnog: 'Putina treba smatrati odgovornim'

Komentari Haley dolaze u trenutku kada pojačano kritikuje Trumpa, pokušavajući potkopati uvjerljivo vodstvo bivšeg predsjednika prema svim predizbornim anketama.

U zasebnoj objavi na X-u Haley je okrivila Putina za smrt Navaljnog i još jednom napala Trumpa.

"Putin je ovo učinio. Isti Putin kojeg Donald Trump hvali i brani", napisala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije