Bivši "Gulag 501": Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem je umro Aleksej Navaljni

0
Radiosarajevo.ba
Bivši "Gulag 501": Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem je umro Aleksej Navaljni
Foto: Denis Kaminev / Aleksej Navalni

Smrt čelnika ruske opozicije Alekseja Navaljnog šokirala je svijet danas, 16. februara, a zatvorska kolonija u kojoj je preminuo tokom odsluženja 19-godišnje kazne nasljednik je gulaga u kojem su brojni Rusi izgubili svoje živote.

Kaznena kolonija IK-3, smještena u Kharpu u Yamalo-Nenecko regiji nalazi se u Arktičkom krugu oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Kolonija u kojoj je Navaljni, u sovjetskom je vremenu bila poznata kao Gulag 501, a poznata je i pod nadimkom ‘Polarni vuk‘. Osnovana je 1961. godine i jedan je od 700 aktivnih radnih logora u kojima je zatvoreno 266.000 zatvorenika.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Možda zamišljate mišićave, istetovirane muškarce sa željeznim zubima koji se noževima bore za najbolje mjesto uz prozor.

No više je to nalik na kineske radne kampove u kojima svi marširaju kao jedan i gdje na svakom ćošku visi kamera. Tu je nadzor stalan i jako je rašireno cinkanje", rekao je svojevremeno Navaljni.

Navaljni se tokom boravka u koloniji morao nositi i s temperaturama do -40 stepeni, vremenski uslovi su bili zaista surovi, a, kako ga citira Jutarnji, o životu u toj kaznionici govorio je Marc Elie, istraživač specijaliziran za historiju Sovjetskog Saveza u Centru za ruske, kavkaske i srednjoeuropske studije (CERCEC) u Francuskoj.

"Malo je svjetla šest mjeseci u godini, a ljeti vas napadaju komarci i mušice. Uslovi su surovi, bit će mu (Navaljnom) puno teže nego u prijašnjim kaznionicama", rekao je ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije