Evo ko je bio Aleksej Navaljni: Najveći protivnik Vladimira Putina

0
Radiosarajevo.ba
Evo ko je bio Aleksej Navaljni: Najveći protivnik Vladimira Putina
Foto: Fena / Aleksej Navaljni

U ruskom zatvoru je danas, 16. februara, preminuo Aleksej Navaljni, opozicionar i najveći protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina. 

Kako je saopćio sud u ovoj zemlji, Navaljni je preminuo u zatvorskoj jedinici nakon šetnje tokom koje je prijavio da se osjećao loše. Izgubio je svijest i, prema informacijama koje su objavljene, ubrzo je preminuo.

Aleksej Navaljni je rođen 4. juna 1976. godine u tadašnjem Sovjetskom savezu. Prvi dio svog života proveo je kao pravnik, a 2000. godine počinje njegovo aktivnije uključenje u politiku u Rusiji. 

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Ipak, postat će poznat u cijelom svijetu 11 godina kasnije, kada je uhapšen na masovnim protestima u Moskvi. Navaljni je bio među 300 uhapšenih, a svojim javnim pozivima da se ruski narod suprostavi Putinu, postao je najveći opozicionar u Rusiji. 

Devet godina nakon njegovih prvih velikih anti-Putinovskih poruka, Navaljni je otrovan. Na letu između Tomska i Moskve, Navaljni se osjećao jako loše, te je hitno, po slijetanju, premješten u bolnicu. Svijet su obišle snimci iz aviona, gdje je opozicionar glasno urlao, ali kako je i sam govorio, to nije bilo od bolova, već od saznanja da će umrijeti. Kako su kasnije potvrdili stručnjaci, otrov je bio toliko jak da bi, da nije bilo hitnog slijetanja aviona, Navaljni sigurno izgubio život na ovom letu. 

Srećom, brza intervencija doktora značila je da će preživjeti. Uskoro je prebačen u Njemačku, tačnije u augustu 2020. godine. Tu je i potvrđeno ono čega su se svi pribojavali - Navaljni je otrovan, i to na način na koji su mnogi opozicionari i drugi kritičari režima u Rusiji također ubijeni. 

Naravno, zvanični Kremlj je to žustro odbacio, mada je više istraga o ovom slučaju, uključujući i medicinsko mišljenje doktora iz Njemačke, to potvrdilo. Uslijedile su sankcije za mnoge ruske zvaničnike, a Navaljni se u međuvremenu oporavljao u Njemačkoj.

Nažalost, u januaru 2021. godine, Navaljni se vratio u Rusiju, gdje ga je čekala jedna zatvorska kazna i još suđenja. Ukupno je osuđen na devet godina zatvora u martu 2022. godine, a prije toga je godinu i pol proveo u zatvoru i u bolnici, gdje je često boravio zbog raznih zdravstvenih problema. 

Presudu po kojoj bi zbog prevare trebao provesti devet godina u zatvoru ruske vlasti su 'pojačale' novom presudom u augustu 2023. godine, kada je Navaljni dobio još 19 godina iza rešetaka, ovog puta zbog 'ekstremizma'. 

U novembru 2023. godine, Navaljni je nestao na tri sedmice, te je tek krajem decembra lociran u jednom od najžešćih ruskih zatvora. 

Kraj svoje zatvorske kazne, koju su mnogi nazvali 'prevarom', nije dočekao. Pod još nerazjašnjenim okolnostima, Navaljni je preminuo u ruskom zatvoru 16. februara 2024. godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije