SAD sankcioniše četiri osobe umiješanje u trovanje Alekseja Navaljnog

0
Radiosarajevo.ba
SAD sankcioniše četiri osobe umiješanje u trovanje Alekseja Navaljnog
Foto: EPA-EFE / Aleksej Navaljni otrovan novičokom

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije četvorici Rusa za koje kažu da su umiješani u trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 2020.

Ministarstvo finansija SAD-a je u saopštenju od četvrtka, 17. augusta, navelo da su četvorica muškaraca povezani s ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB).

"Danas podsjećamo Vladimira Putina i njegov režim da postoje posljedice ne samo za vođenje brutalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, već i za kršenje ljudskih prava ruskog naroda", rekao je Brian Nelson, podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu agenciju Ministarstva finansija.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Pokušaj atentata na Alekseja Navaljnog 2020. predstavlja prezir Kremlja prema ljudskim pravima i mi ćemo nastaviti da koristimo vlasti koje su nam na raspolaganju da pozovemo na odgovornost potencijalne dželate Kremlja."

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je da su četvorica muškaraca određena za sankcije Aleksej Aleksandro, Konstantin Kudrjavcev, Ivan Osipov i Vladimir Panjajev, te da su svi umiješani u trovanje Navaljnog.

Moskva: Ukrajinski napadi na ruska nuklearna postrojenja mogao bi izazvati katastrofu u Europi

Moskva: Ukrajinski napadi na ruska nuklearna postrojenja mogao bi izazvati katastrofu u Europi

Oni su označeni zakonom Magnitskog, koji predviđa sankcije za prekršioce ljudskih prava u Rusiji.

Sankcije dolaze tri dana uoči trogodišnjice od dana kada se Navaljni nasilno razbolio na letu iz Sibira za Moskvu. Nakon što mu je 20. augusta 2020. ukazana hitna pomoć u Omsku, medicinski je evakuisan u Njemačku, gdje je liječen od, kako su zapadni doktori rekli, trovanja nervnim agensom iz sovjetskog doba.

Operacija protiv Navaljnog navodno je uključivala više pojedinaca koji su bili na terenu i u Tomsku i u Omsku, kao i operativce koji su koordinirali situaciju izdaleka, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Umiješani su sarađivali na nadgledanju Navaljnog prije napada, a zatim su provalili u njegovu hotelsku sobu i primijenili "hemijsko oružje na njegove lične stvari". Potom su pokušali da izbrišu sve dokaze o njihovoj operaciji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. nakon što se vratio u Moskvu iz Njemačke. Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost u ono što mu se dogodilo.

Navaljni poziva Ruse na svakodnevne proteste protiv rata

Navaljni poziva Ruse na svakodnevne proteste protiv rata

Navaljni, koji je istraživao korupciju ruske vlade, osuđen je ranije ovog mjeseca zbog tužbi za ekstremizam i osuđen na 19 godina zatvora. Navaljni je već služio kombinovanu zatvorsku kaznu od 11 i po godina na osnovu prethodnih osuđivanja. Sudija je odlučio da će kazne služiti istovremeno, što znači da će mu zatvorska kazna prestati 2040. godine.

Navaljni i njegove pristalice su sve tužbe protiv njega nazvali politički motivisanim.

Sankcije uvedene protiv četvorice Rusa 17. augusta zamrzavaju svu imovinu i interese u imovini koje imaju u jurisdikciji SAD. Propisi OFAC-a također općenito zabranjuju sve poslove osoba sa sjedištem u SAD-u koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih subjekata, prenosi RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije