Neobična poslastica: Znate li šta su "poderane gaće"?
Da li ikad čuli za starinsko jelo neobičnog naziva "poderane gaće"? Ne znamo šta ste pomislili na prvu, no ako vam je napamet pao grah, na pogrešnom ste tragu. "Poderane gaće" naziv duguju obliku, koji donekle podsjeća na starinske gaće i to, dakako, poderane.
Riječ o poslastici osobito popularnoj u Slavoniji, koja donekle podsjeća na spoj u Dalmaciji puno popularnijih kroštula (slatko tijesto) i uštipaka. "Poderane gaće" imaju i određene sličnosti s krofnama - sadrže kvasac, dižu se dva puta, ša se prže ...
Znamo da riječi ne mogu dovoljno dobro dočarati o kakvom se specijalitetu radi pa vam nudimo recept koji ćete svi zavoljeti.
Teški trenutci u karijeri: Voditelji izvještavali o tragediji u Zagrebu drhtavim glasom i kroz suze
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 2 kašičice soli
- mast za prženje
Priprema:
U mlako mlijeko nadrobite kvasac, dodajte mu šećer i pustite da naraste. Zatim ga pomiješajte s brašnom, solju i toplom vodom i zamijesite tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Vikend zalogaj koji će vas oduševiti: Najmekše i najukusnije kiflice sa svježim sirom
Nakon što se lijepo diglo, tijesto razvaljajte otprilike 1,5 centimetar debelo i nožem režite kvadrataste oblike s prorezom u sredini. Pokrijte ih i pustite da se dižu oko pola sata.
Zagrijte mast i pržite "poderane gaće" s obje strane dok ne uhvate lijepu boju. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru pa ih poslužite uz kajmak, vrhnje ili drugi namaz po želji, a možete ih poslužiti i uz džem, piše Slobodna Dalmacija.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.