Naučnici predvidjeli do kada će pandemija trajati: Bojim se da...

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici predvidjeli do kada će pandemija trajati: Bojim se da...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vrazova

Samo sedam sedmica nakon što je varijanta omicron prvi put potvrđena, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na "plimni val" infekcije koji se širi od zapada prema istoku diljem svijeta. 

Samo tri zemlje u Europi i središnjoj Aziji nisu prijavile slučajeve ove varijante COVID-a, rekao je Hans Henri Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Posljednjih sedmica zemlje u Europi i diljem svijeta osjetile su punu snagu omicronskog vala, piše Index.

Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je prijavilo najviše infekcija, dnevni broj slučajeva dostigao je vrhunac od više od 160.000. Tamošnji naučnici kažu da se sve nacije suočavaju s istim problemom: velikom brzinom kojom se varijanta širi, piše Nature.

"Toliko se brzo kreće da daje vrlo malo vremena za pripremu bilo kakvog odgovora. Dakle, odluke se moraju donositi u velikoj neizvjesnosti", kaže Graham Medley, modelar zaraznih bolesti na London School of Hygiene & Tropical Medicine, koji savjetuje vladu Ujedinjenog Kraljevstva.

Broj infekcija omicronom može se udvostručiti za manje od dva dana, što je znatno brže od prethodnih varijanti SARS-CoV-2.

"Nismo prije vidjeli tu brzinu", dodaje Christina Pagel, analitičarka zdravstvenih podataka na University College London. "Čak i kada biste mogli vakcinisati sve ljude, potrebne su dvije sedmice da vakcina počne djelovati, a do tada je već kasno", dodao je.

Sve manja zaštita od infekcije koju vakcine nude protiv omicrona također komplikuje sliku. Laboratorijske studije su pokazale da MRNA vakcina izazivaju malo antitijela protiv ove varijante, piše Nature.

"Vakcina s inaktiviranim virusom mogla bi potaknuti širi imunitet koji bi reagirao na širi raspon sojeva jer će izazvati imunološki odgovor protiv virusnih proteina", kaže Woolhouse.

Iako će vakcine vjerovatno nastaviti štititi od teških simptoma, kaže Pagel, infekcije će se nastaviti širiti. "Mislim da je pretpostavka da vam niti jedna vakcina neće pružiti dugotrajnu zaštitu od infekcije", kaže.

"Mislim da vakcine nisu način na koji će ova pandemija završiti", kaže Julian Tang, konzultant virolog u Leicester Royal Infirmary.

Dakle, kako će pandemija završiti? Ne s omicronom, predviđaju naučnici. "Ovo neće biti posljednja varijanta, tako da će sljedeća varijanta imati neke druge karakteristike", kaže Medley.

S obzirom na to da je malo vjerovatno da će virus potpuno nestati, COVID će neizbježno postati endemska bolest, kažu naučnici.

Za Woolhousea, COVID će uistinu postati endemska bolest tek kada većina odraslih osoba bude zaštićena od teške infekcije jer su više puta bili izloženi virusu i tako su razvili prirodni imunitet.

"Bojim se da će sve ovo potrajati desetljećima, a to znači da će mnogi stariji ljudi ostati ranjivi i možda će trebati nastavak cijepljenja", dodaje.

Nema garancije da će sljedeća varijanta biti blaža, ali Tang kaže da je to dosad bio obrazac.

"Ovaj virus sa svakim ponavljanjem postaje sve blaži i blaži", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije