Hrvatska detektovala novu podvarijantu omicrona

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska detektovala novu podvarijantu omicrona
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Nakon Slovenije još jedna zemlja u našem regionu potvrdila je pristustvo nove podvarijanta omicrona nazvane, BA.2., a u pitanju je susjedna Hrvatska.

To je za N1 potvrdila zamjenica direktora HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana janaura zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja.

Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Naučnici: Nova podvrsta omikrona BA.2 nije razlog za paniku

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku. Podvrsta BA.2 je prvi put identifikovana početkom decembra i od tada se proširila u 49 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, piše CNN.

"Među svim lozama omicrona, ova ukazuje na najveći porast slučajeva. Ali moramo biti oprezni kada tumačimo ove podatke jer je veću učestalost mnogo lakše registrovati od manjeg broja slučajeva", rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ramon Lorenzo-Redondo s Medicinskog fakulteta Univerziteta Northwestern Feinberg u Chicagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije