Najjezivija Putinova jedinica zgrozila i Ruse: Ovaj odred predvode kanibali i satanist

2
Radiosarajevo.ba
Najjezivija Putinova jedinica zgrozila i Ruse: Ovaj odred predvode kanibali i satanist
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin sa ruskim komandantima

Prije deset godina, nakon odluke SAD-a da naoruža sirijske pobunjenike, čemu se on odlučno protivio, ruski predsjednik Vladimir Putin bio je nedvosmislen po pitanju kanibalizma.

"Ne bi zapravo trebalo podržavati ljude koji ne samo da ubijaju svoje neprijatelje, već otvaraju njihova tijela, jedu njihova crijeva, pred javnošću i kamerama", rekao je on, vjerojatno komentiravši video snimku zapovjednika pobunjenika na kojoj reže tijelo poginulog vojnika i zagrize u jedan od njegovih organa. "Jesu li to ljudi koje želite podržati? Jesu li to oni koje želite opskrbiti oružjem?."

No, čini se da se sada taj njegov stav promijenio - ne samo da je Rusija oživjela praksu slanja osuđenih ubica na bojno polje iz Staljinove ere, ovaj put kako bi pojačala svoje snage u Ukrajini, nego taj tzv. odred samoubica uključuje i najmanje dva kanibala, kako prenosi Newsweek.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Kremlj je regrutirao desetke hiljada zatvorenika od početka invazije na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. kako bi kreirao svoje jedinice "Oluja Z", koji su raspoređeni za izvođenje ekstremno iscrpljujućih frontalnih napada predvođenih pješaštvom na najopasnije dijelove fronta.

Ruski dužnosnici nikad nisu priznali stvaranje jedinica Oluja Z s osuđenicima, a Kremlj nije nikad potvrdio ukupan broj zatvorenika koje su regrutirali sada praktički raspuštena grupa Wagner i Ministarstvo obrane. Međutim, Newsweek doznaje da ukupan broj osuđenika kojima su ponuđena predsjednička pomilovanja u zamjenu za šest mjeseci borbe u Ukrajini premašuje 100.000, od kojih oko 50.000 sada slobodno šeta ulicama ruskih gradova i sela.

Popis nekih od zatvorenika regrutiranih u rusku vojsku do kojeg je došao američki list, otkriva da su među njima i muškarci koji su prešli dob za umirovljenje. Većina su osuđenici iz republika u kojoj većinu čine etničke manjine, kako kaže Olga Romanova, čelnica nevladine organizacije za prava ruskih zatvorenika Rusi iza rešetaka.

Šta se događa u Rusiji: Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od nekoliko sati

Šta se događa u Rusiji: Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od nekoliko sati

"Borci Oluje, oni su samo meso", rekao je za agenciju Reuters u listopadu jedan ruski vojnik koji se borio zajedno s pripadnicima Oluje Z. Reuters je javio da se u Putinovim odredima Oluja Z - od kojih svaki ima oko 100 do 150 vojnika - kombiniraju pomilovani osuđenici i redovne snage koje se nalaze pod disciplinskim mjerama, što podsjeća na sovjetske kaznene bojne sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Jedan ruski vojni bloger kojeg je citirao Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, tvrdio je da su jurišni odredi Oluja Z na smjeru prema Avdiivki na istoku Ukrajine i na južnom krilu Bahmuta često bivali uništeni nakon nekoliko dana od početka aktivnih operacija, gubeći u prosjeku između 40 posto do 70 posto svojih pripadnika.

Praksa regrutacije u ruskim kaznenim kolonijama započela je kada se javila procjena da se Kremlj suočava s akutnim nedostatkom boraca. Privlačenje zatvorenika predsjedničkim pomilovanjem i novčanim poticajima omogućilo je Moskvi da poveća svoje snage bez mobilizacije mlade, urbane populacije, što bi moglo rezultirati političkim posljedicama. No, među tim regrutiranim osuđenicima su i kanibali, ubice, silovatelji, pa čak i satanist osuđen za ritualno ubistvo četvero tinejdžera - svi su oni imali pravo na pomilovanje i pušteni su natrag u društvo kao slobodni ljudi.

Najmanje 17 počinitelja posebno teških ubistava pomilovani su zbog borbi u Ukrajini tokom 2022. i 2023. godine, prema podacima Agentstva, ruske istraživačke stranice pokrenute 2021. Ta je publikacija objavila da je svih 17 sudjelovalo u ratu, a neki od njih su ponovno počinili zločine po povratku u Rusiju.

Među onima koje je Putin pomilovao je i Nikolaj Ogolobjak, koji je priznao da je bio član satanističke sekte, a osuđen je na 20 godina zatvora zbog ubistva četiri tinejdžera tijekom crnog ‘rituala‘. Ogolobjak je osuđen u julu 2010. po optužbama za ubistvo, pljačku i skrnavljenje leša, piše Jutarnji. Članovi sekte kojoj je on pripadao pržili su i jeli organe svojih žrtava u Ogolobjakovljevu stanu 2008, prema sudskim dokumentima. On je služio šest mjeseci u jedinici Oluja Z, rekao je njegov otac za Agentstvo, dodajući da se vratio iz Ukrajine 2. novembra i da trenutačno živi s majkom.

Također se vjeruje da je Putin, zbog borbe u Ukrajini, pomilovao 44-godišnjeg Denisa Gorina, još jednog osuđenog ubojicu koji je ubio najmanje četiri osobe i pojeo meso jedne od svojih žrtava. Gorin je tri puta osuđivan za ubistvo, prvi put 2003. Sedam godina kasnije pušten je na uslovnu slobodu, tokom koje je smrtno izbo brata čovjeka s kojim je bio u istražnom zatvoru. Istražitelji su rekli kako je priznao da je odrezao noge s tijela muškarca, a zatim ih je oprao, stavio u hladnjak i pojeo, navodi Sibir.Realii, medijska kuća povezana s Radijem Slobodna Europa.

Među ostalim kriminalcima koje je Putin pomilovao je Artem Bučin, stanovnik Permske oblasti, koji je prošle godine silovao i ubio 23-godišnju Tatjanu Rekutinu. U februaru 2023. osuđen je na 20 godina zatvora, a u augustu je pušten da se bori u Ukrajini. Do novembra se vratio u svoj rodni grad.

Dmitri Zelenski, koji je osuđen na 11 godina zatvora jer je zadavio svoju 27-godišnju djevojku Tatjanu Melehinu i potom samljeo njeno tijelo u stroju za mljevenje mesa, također je pomilovan ovog ljeta nakon borbi u Ukrajini.

Ipak, ovaj je sustav izazvao kontroverze čak i unutar Rusije. Kremlj je bio prisiljen reagirati na ogorčenost javnosti zbog slučaja Vladislava Kanjusa, koji je osuđen za ubistvo svoje 23-godišnje bivše djevojke. No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 10. novembra da pomilovani osuđenici nisu izbjegli kaznu, već su umjesto toga "krvlju okajali zločine na bojnom polju, u jurišnim brigadama, pod mecima, pod granatama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije