Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

0
Hina
Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti
Foto: Printscreen / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je danas, 4. decembra, simulaciji "nuklearnog tastera", ali ga je odbio pritisnuti dok je obilazio golemu izložbu ruskih postignuća, na događaju koji je izgledao kao zagrijavanje za predizbornu kampanju.

Putin je saslušao izlaganje o dizajnu sovjetske nuklearne bombe i pokazan mu je model kontrolne ploče za pokretanje nuklearnog testa, nakon čega je slike eksplozije promatrao kroz prozor.

Od početka rata u Ukrajini, Putin je često podsjećao Zapad na veličinu i mogućnosti ruskog nuklearnog arsenala i upozoravao da će svatko ko pokuša izvesti nuklearni napad protiv Rusije biti izbrisan s lica Zemlje.

Poražavajući podaci: 50 posto djece iz BiH poslije školovanja ide u inostranstvo

Poražavajući podaci: 50 posto djece iz BiH poslije školovanja ide u inostranstvo

Putin je razmjestio taktičke nuklearne projektile u Bjelorusiji i promijenio rusko stajalište o dva glavna sporazuma o naoružanju, istovremeno inzistirajući na tome da se Moskva ne "razmahuje" nuklearnim oružjem niti mijenja svoju doktrinu o njegovoj upotrebi.

Očekuje se da će Putin ovog mjeseca potvrditi da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji predsjednički mandat u martu, a današnje pojavljivanje imalo je poseban predizborni prizvuk.

Putin (71) je na čelu Rusije kao predsjednik ili premijer od 1999., kada je Boris Jeljcin odstupio s dužnosti i postavio ga za vršitelja dužnosti predsjednika posljednjeg dana drugog stoljeća.

S još šest godina u Kremlju, preteći će Josifa Staljina po stažu na vlasti. Staljin je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do 1953. Putin bi tako bio najdugovječniji vladar Rusije od Katarine Velike u 18. stoljeću. Putinu je tokom obilaska izložbe pokazana replika Staljinova ureda.

Ako se kandidira, izbori će za njega biti formalnost s obzirom na podršku državnih vlasti i državnih medija. Opozicioni političari predstavljaju izbore kao farsu jer je dopuštena kandidatura samo slabijim kandidatima. Pristalice Putina odbacuju te kritike, ukazujući na neovisno ispitivanje javnog mnijenja koje pokazuje da uživa podršku više od 80 posto Rusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije