Šta se događa u Rusiji: Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od nekoliko sati

2
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Rusiji: Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od nekoliko sati
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Dva saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u srijedu.

Kijevski dužnosnici preuzeli su zasluge za ubistvo bivšeg ukrajinskog političara Illie Kyve, 46-godišnjeg proruskog političara, čije je tijelo pronađeno u predgrađu blizu Moskve. Prema informaciji Agence France-Presse, dužnosnik ukrajinskog odbrambenog sektora rekao je da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) orkestrirala atentat.

Ruski istražni odbor također je rekao novinskoj kući da je "nepoznata osoba pucala" na bivšeg zastupnika i da je pokrenut istraga njegove smrti. Kyva je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nekoliko sedmica nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i preselio se u Rusiju. Ukrajinski sud osudio je Kyvu u novembru, u odsutnosti, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog rušenja vlade.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Govoreći za medije, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andriy Yusov nagovijestio je umiješanost Kijeva u Kyvinu smrt.

"Možemo potvrditi da je Kyva gotov", rekao je Yusov. "Takva će sudbina zadesiti i druge izdajice Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima."

Yusov je Kyvu također nazvao "jednim od najvećih ološa, izdajnika i kolaboracionista".

Ruski mediji također su izvijestili da je Oleg Popov, bivši zamjenik parlamenta Narodne Republike Lugansk (LPR) pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u srijedu. LPR je osnovana nakon što je Putin nezakonito anektirao četiri ukrajinske regije u jesen 2022.

Agencije za provođenje zakona rekle su ruskom državnom mediju TASS da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Luhansku. Jurij Jurov, zastupnik u parlamentu LNR, također je potvrdio Popovu smrt na svom Telegram kanalu.

"Kao rezultat eksplozije automobila u blizini stadiona Avangard u Lugansku, naš kolega, zamjenik Narodnog vijeća LNR ... pripadnik Narodne milicije Donbasa, koji je stao u odbranu Republike od početka dana, Oleg Nikolajevič Popov, nažalost, je preminuo", napisao je Jurov.

Ukrajinski dužnosnici u ovom trenutku nisu preuzeli odgovornost za Popovu smrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije